03. feb 2016.

Prve posledice gašenja medija u Vrbasu

U Opštini Vrbas su u drugoj polovini prošle godine ugašeni Radio Vrbas i Televizija Bačka, jedini lokalni mediji. Silvija Jelača, upravnica likovne galerije u Vrbasu kaže da joj to predstavlja veliki problem. U poslednjih nekoliko izložbi su ipak uspeli da zabeleže posećenost, a oglašavaju se na sve moguće načine: od plakata i pozivnica, preko interneta, do poznanstava i drugih privatnih veza.

I dok građani Vrbasa, čini se, polako shvataju šta su izgubili gašenjem lokalnih medija, radnici koji su ostali bez posla su vrlo svesni situacije.

Ljubinka Nedović, novinarka sa dugogodišnjim iskustvom, ističe da situacija nije dobra, s obzirom na to da su građani navikli na tradicionalno višedecenijsko lokalno informisanje preko lokalne novine „Glas“, Radio Vrbasa koji je imao regionalnu frekvenciju, i Televizije „Bačka“.

Janko Lenđer, novinar koji je radio u svim pomenutim medijima od njihovog osnivanja, kaže da je za ovu multinacionalnu sredinu još značajnije da su bivši elektronski mediji u poslednje vreme imali programe na mađarskom, rusinskom, a Radio Vrbas i na ukrajinskom jeziku. Ovde su najviše izgubili pripadnici ovih nacionalnih zajednica, jer su za njih ove informacije bile izuzetno dragocene, obzirom da su se one mogle čuti samo na lokalnim medijima

U proces privatizacije radio i televizija ušli su sa ukupno 43 zaposlena, sa procenjenom vrednosti kapitala od 1,5 milion dinara i dugom od 20 miliona dinara. Zainteresovani kupac se nije pojavio. Nakon neuspešne privatizacije, lokalna samouprava Vrbas je postupila po instrukcijama iz seta zakona o medijima.

Bratislav Kažić, Predsednik Opštine Vrbas naglašava da mu je žao što je došlo što je došlo do gašenja medija i gubitka radnih mesta, i da se pokušalo sve da do toga ne dođe.

„Svi koji su radili u javnom informisanju znaju da je moja malenkost sa svojim saradnicima bila i u ministarstvu, i u agenciji za privatizaciju, čak i u pokrajinskom sekretarijatu za informisanje. Pokušali smo zaista na sve načine da probamo da spasemo naš medij“, navodi Kažić.

Informisanje u Vrbasu opstaje zahvaljujući upravo grupi novinara koji su ostali bez posla i osnovali list „Bačka Pres“.

Tako se Vrbas vratio u ono doba iz 1972. godine kada je po prvi put štampan list „Glas“, i građanstvo može da saznaje o svim relevantnim zbivanjima u svojoj sredini samo preko pisanog medija.

Prema rečima Predsednika Opštine Vrbas, lokalna samouprava je u obavezi, i opredelila je sredstva iz budžeta za projektno finansiranje medija za ovu godinu. To je jedina realna nada da će se situacija sa informisanjem u Opštini Vrbas popraviti.

Neke ustanove već osećaju prve posledice.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend