27. mar 2016.

„Rat za istinu?“ – tema serijala Insajdera koji je u pripremi

novineNijedna vlast od 2000. godine do danas nije prihvatila ulogu medija kao kontrolora vlasti u interesu javnosti. Svako ko dodje na vlast pokušava na razne načine da od novinara i medija napravi poslušnike. Istovremeno novinari ne samo da na to često pristaju, već i svakodnevno krše novinarski kodeks

Nijedna vlast od 2000. godine do danas nije prihvatila ulogu medija kao kontrolora vlasti u interesu javnosti.  Svako ko dodje na vlast pokušava na razne načine da od novinara i medija napravi poslušnike.  Istovremeno novinari ne samo da na to često pristaju, već i svakodnevno krše novinarski kodeks.

Mi mislimo da cenzura postoji, ali samo ako urednik to dozvoli, a da autocenzura postoji ako to dozvoli novinar.

Novinarska profesija, duboko podeljena. Jaz je toliki da se stiče utisak da pojedini mediji postoje samo da bi objavljivali tekstove koji su u interesu vlasti, a oni drugi da bi osporavali svaki potez aktuelne vlade.I tako nije samo danas ali danas jeste najvidljivije.

Pod okriljem onoga što nazivamo slobodom medija nastala je potpuna anarhija.

Usvojen je Zakon o javnom informisanju, koji je urađen po svim evropskim standardima. Istovremeno, imamo pojavu da političari krše Zakon, ali i da mediji jednako krše novinarski kodeks.

Novinarski kodeks: „Obaveza je novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.”

Priče o cenzuri su toliko raširene da je zbog toga postalo nemoguće dokazati da ona postoji, čak i kada se zaista desi. Autocenzura se, s druge strane, vidi svakodnevno, novinari na konferencije uglavnom odlaze kako bi ispunili radnu obavezu za taj dan. Često to izgleda kao da su u ulozi „mikrofona“.

U ovim okolnostima, matrica medijskog linča postala je najopasnije oružje za borbu s neistomišljenicima. Tabloidi su u funkciji vlasti ili po svaku cenu rade protiv vlasti, a vode ih isti oni koji su godinama  koristili vlasništvo u medijima kao svoju ucenjivačku moć. Na njihovoj meti danas je svako ko na ovaj ili onaj način zasmeta interesnim grupama za koje trenutno rade. Za potrebe diskreditacije pojedinaca spremni su na sve.

U raspravi o medijima izgubilo se osnovno pitanje koje svaki novinar treba da postavi sebi- Da li poštujem pravila profesije i da li odgovorno radim u intetresu javnosti?

Da li će svaka vlast pokušati od novinara da napravi svoje poslušnike. Naravno da hoće! I to nije slučaj samo u Srbiji nego u većini zemalja sveta. Pitanje je međutim kako će profesija na to odgovoriti.

 Foto: Insajder 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend