13. mar 2015.

Reporteri bez granica: Brankica Stanković među 10 najboljih

brankicaUrednica emisije Insajder i novinarka TV B92 Brankica Stanković našla se među deset najinspirativnijih novinarki na svetu, prema mišljenju Reportera bez granica (RWB). Povodom Međunarodnog dana žena, koji je širom sveta obeležen 8. marta, RWB su odali počast novinarkama iz različitih krajeva sveta, koje, kako je navedeno, govore o svom poslu, posvećenošću i suočavanju sa specifičnim izazovima i opasnostima

Reporteri bez granica opisali su Stankovićevu kao novinarku koja „plaća visoku cenu jer se usudila da razotkrije korupciju, vezu između kriminalnog podzemlja sa srpskim političarima i biznismenima“. „Tokom godina su pretnje rasle do te mere da je od 2009. obezbeđuju četiri policajca. Ministarstvo unutrašnjih poslova naredilo je ovu neugodnu, ali neophodnu meru u vreme kada je Stankovićeva bila meta ogromnog broja pretnji i uvreda, pogotovo na društvenim mrežama“, ukazali su Reporteri bez granica.

Nakon epizode „Insajdera“ o neuspehu pravosudnog sistema da se suoči sa zločinima ekstremnih navijača beogradskog fudbalskog kluba Partizan, lutka na naduvavanje koja je predstavljala Stankovićevu pojavila se na tribinama stadiona 16. decembra 2009. tokom međunarodne utakmice sa Šahtjorom iz Donjecka. Pristalice su skandirale da će doživeti istu sudbinu kao Slavko Ćuruvija, novinar koji je ubijen 1999. Na kraju su izboli lutku.

Stankovićeva nije odustala, ukazuju RWB, od svog istraživačkog novinarstva, uprkos pretnjama i ograničenjima zbog policijske pratnje, a napisala je i knjigu „Insajder: Moja priča“ 2013. Inače, te godine se našla i na listi heroja RWB, a uručena joj je i nagrada za hrabrost u novinarstvu od Ženske međunarodne medijske fondacije. U međuvremenu, njena emisija „Reporter“ je do daljnjeg odložena zbog, kako je saopštila TV B92, ugrožene bezbednosti novinara te medijske kuće.

Stankovićeva je ranije zatražila od MUP-a da joj ukine policijsko obezbeđenje. Međutim, ministar Nebojša Stefanović je naglasio da će MUP nastaviti da je štiti, „jer je bezbednosno ugrožena i postoje objektivni razlozi za pružanje takve vrste zaštite“. Stefanović je, na sednici skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove i odbranu, izjavio da policija štiti pojedine novinare sa TV B92, kao i da niko iz tog medija nije obavestio MUP o otkazivanju emisije „Reporter“.

– To je njihova odluka i ja se u to ne mešam – naglasio je Stefanović i dodao da policija ne saopštava koja se lica štite, kao ni kada prestane ta zaštita, jer bi time mogla da bude ugrožena njihova bezbednost.

Inače, osim Brankice Stanković, najinspirativnije novinarke prema mišljenju Reportera bez granica su Kadiđa Ismajilova iz Azerbejdžana, La La Taj iz Burme, Farida Negzad iz Avganistana, Nušin AhmndiHoršani iz Irana, Solanž Lusiku Nsimire iz Dominikanske Republike Kongo, Mae Azango iz Liberije, Marsela Turati iz Meksika, Zajna Erhaim iz Sirije i Fatima Al Ifriki iz Moroka.

Žrtve zastrašivanja i pretnji 

U nekim društvima se to da žena bude novinarka smatra „kršenjem društvenih normi“, i može doći do odmazde, ukazuju Reporteri bez granica (RWB). „U profesiji, koja je i dalje uglavnom muška, mnoge žene odbijaju da govore o konkretnim problemima i opasnostima kojima su izložene. Međutim, u studiji Međunarodne ženske medijske fondacije, 997 novinarki je izjavilo da su bile žrtve zastrašivanja, pretnji i zloupotreba. U trećini tih slučajeva, osoba odgovorna za to je bio njihov šef. Skoro polovina je bila podvrgnuta seksualnom uznemiravanju“, navode RWB u obrazloženju odluke ko su deset najinspirativnijih novinarki na svetu, među kojima se našla i Brankica Stanković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend