01. jul 2016.

RTV otpušta novinare: Nisu produženi ugovori sa 22 honorarca

rtv_ulazPetoro otpuštenih novinara honoraraca, koji su potpisali protestno pismo zbog smena na vojvođanskom javnom servisu, potvrdili za Cenzolovku da su telefonom obavešteni da neće više raditi na RTV. Urednica Prvog programa te televizije Nada Kalkan najavljuje dalja otpuštanja zbog „nepovoljne finansijske situacije“. NDNV smatra da je razlog otpuštanja podrška kolegama

Rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) nije produžilo ugovore sa 22 honorarca, među kojima je i petoro novinara Informativnog programa i veb-redakcije. Svima njima autorski ugovori istekli su juče.

Petoro sada več bivših novinara honoraraca RTV – Jelena Babić, Dejan Bajić, Nevena Bogdanović, Milica Kuzmanov i Maja Živanović potvrdili su za Cenzolovku da ih je tokom jučerašnjeg popodneva sekretarica telefonom obavestila da „sutra ne moraju dolaziti na posao jer im ugovori neće biti produženi“.

Inače, svih petoro sada već bivših novinara RTV bili su potpisnici pisma javnosti, u kojem je više od 100 urednika, novinara i saradnika RTV izrazilo protest povodom politički iniciranih smena na pokrajinskom javnom servisu.

Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa RTV Nada Kalkan odbacila je, međutim, spekulacije o tome da je stavljanje potpisa na protestno pismo dela novinara RTV kumovalo neproduženju ugovora s ovih petoro novinara.

Jelena Babić, Dejan Bajić, Nevena Bogdanović, Milica Kuzmanov i Maja Živanović potvrdili su za Cenzolovku da ih je tokom jučerašnjeg popodneva sekretarica telefonom obavestila da „sutra ne moraju dolaziti na posao jer im ugovori neće biti produženi“

„Jedini razlog za neproduženje ugovora sa svim honorarnim saradnicima jeste nepovoljna finansijska situacija u kojoj se nalazi RTV“, navodi za Cenzolovku Nada Kalkan.

„Iz tog razloga odlučeno je da u narednom periodu prepolovimo broj honorarnih saradnika koji obavljaju različite poslove u Kući, i u prvom koraku ugovor od 1. jula nije produžen za njih 22“, napominje Nada Kalkan, vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa pokrajinskog javnog servisa.

Prema njenim rečima, do juče je na RTV radilo 130 honoraraca. U ovoj turi saradnika sa kojima nisu produženi ugovori, dodaje sagovornica Cenzolovke, našli su se oni čiji angažman u režimu letnje programske šeme „nije toliko neophodan“.

Da tokom famozne letnje šeme neće biti neophodni RTV, Nevena Bogdanović kaže da je shvatila onog trenutka kada je rukovodstvo kuće, zbog prelaska na mirniju programsku šemu, pre dve nedelje skinulo s programa emisiju „Radar“. U autorskoj ekipi te emisije bila je od decembra 2014. zajedno sa takođe „prekobrojnim“ Dejanom Bajićem.

„Ne znam da li je ovo i definitivna potvrda da ‘Radara’ ni posle leta neće više biti“, kaže za Cenzolovku Nevena Bogdanović. Juče nam je nezvanično rečeno da će se o mogućnosti povratka „Radara“ na program razmišljati tek u avgustu.

Da li je u pitanju odmazda zbog potpisa na protestno pismo, koja je suptilno uvijena u „razloge štednje“, za tu tvrdnju Nevena Bogdanović, kao ni njena koleginica Jelena Babić, nema zvaničnu potvrdu.

„Naravno da su nam juče u nezvaničnom razgovoru, kada smo pokušali da saznamo zbog čega nam nisu produženi ugovori, predočeni sasvim drugih razlozi, a jedan od tih je da RTV nema para i da je štednja neizbežna. Interesantno, prošle sedmice radila sam svih sedam dana jer mi je rečeno da u Informativnom programu, zbog godišnjih odmora, nema dovoljno ljudi, a već danas sam, eto, višak“, kaže za Cenzolovku Jelena Babić, koja je na RTV honorarisala od septembra prošle godine.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), međutim, smatra da je razlog za prestanak saradnje petoro honoraraca RTV upravo javna podrška smenjenim i ponižavanim kolegama.

Interesantno je da je odluku o oslobađanju od prekobrojnih honoraraca donelo rukovodstvo RTV koje je u v.d. statusu od polovine maja.

Konkurs za novog generalnog direktora RTV, koji predlaže novog direktora programa i glavne i odgovorne urednike medijskih platformi RTV, okončan je 27. juna, a prema rečima Nade Kalkan, novo rukovodstvo RTV u punom kapacitetu moglo bi da bude izabrano „do sredine jula“.

1 komentar za: “RTV otpušta novinare: Nisu produženi ugovori sa 22 honorarca

  1. Sramota, zato placam T. V. da nas lazu i manipulisu sa nama? Servis gradjana? Vi iz rukovodstva i upradnog odbora ste servis svojim foteljama, kukavice bez savesti i bez integriteta!!!

    01. јул 2016. at 20:25

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend