02. jul 2016.

Novinarima Mađar soa i Het napa uskraćeno pravo na izbor glavnog urednika

Magyar-Szo-kontra-VMSZNovinarka lista Mađar so Margareta Tomo izjavila je danas da je Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) u Subotici ove nedelje doneo odluku da, nakon više od 70 godina, članovima redakcije listova Mađar so i Het nap uskrati pravo da odlučuju o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih mađarskih medija i ocenila da je u pitanju čisto politička odluka kojom se postavljaju urednici koji odgovaraju SVM

“Ovo je čisto politička odluka da Upravni odbori listova donose odluku o izboru glavnih i odgovornih urednika, a da se ne pitaju članovi redakcija. Time se postavljaju urednici koji odgovaraju Savezu vojvođanskih Mađara”, rekla je Tomo za portal Magločistač.

Tomo je kazala da u najgorim vremenima, tokom devedesetih ili za vreme komunizma, nije bilo ovakvih slučajeva koji se danas dešavaju u Mađar sou, Het napu i RTV-u.

Ona je dodala da je 70 godina funkcionisalo tako da je bio raspisan konkurs za izbor glavnog i odgovornog urednika Mađar soa, da su programi svih kandidata saslušani, nakon čega je Upravni odbor tajnim glasanjem donosio odluku i uvek uvažavao stav redakcije.

Predsednik Odbora za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) u Subotici Erne Nemet rekao je za portal Magločistač da je ovo telo, koje je osnivač ovih medija, donelo odluku o izmeni Statuta ovih listova i brisanju odredbe koja je do sada omogućavala redakcijama da zauzimaju stav o izboru glavnih i odgovornih urednika i dodao da su se pojedini novinari bunili protiv ove odluke.

“Novinari Het napa, njih devetoro koji imaju predstavnika u MNS, pobunili su se zbog ovakve odluke i predali MNS-u pismo u kojem se navodi da ni ranije nije postojala obavezujuća odredba koja ne dozvoljava članovima redakcija da se izjasne oko izbora urednika i zatražili da se ovakva praksa i u buduće zadrži jer na ovakav način MNS šalje poruku da ne poštuje novinare”, kazao je Nemet.

On je dodao da će Mađarski nacionalni savet na narednoj sednici, u četvrtak, 7. jula, doneti ovu odluku i da će se raspravljati i o problemima koji postoje u mađarskim medijima.

Mandati glavnih i odgovornih urednika listova Mađar so (Marta Varju) i Het nap (Viktor Tomek) ističu u septembru ove godine.

 Foto: Magločistač 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend