03. nov 2016.

Rumunjski parlament ukinuo pretplatu za javni servis

hands-423825_1920Rumunjski parlament glasao je 25. listopada za ukidanje pretplate i uvođenje izravnog financiranja javnog radija i televizije iz državnog proračuna. Ovo je radikalna promjena od modela izravnog javnog financiranja kojeg su javna televizija TVR i javni radio SSR do sada imali. Zakon još uvijek treba stupiti na snagu te ga treba potpisati predsjednika Klaus Iohannis, koji ima još dvadeset dana da to učini ili poslati zakon natrag u parlament na ponovno razmatranje te stupiti na snagu

Odluka parlamenta izazvala je prosvjed i javnih medija i civilnog društva. Odbori te dvije javne institucije kritizirali su taj potez i napomenuli da će financiranje izravno iz budžeta dovesti do politizacije javnog medija te da će ugroziti njihovo javno starateljstvo.

Prijedlog, kojeg su inicirali socijalni demokrati, pojavio se kao iznenađenje samo nekoliko tjedana prije općih izbora. Bio je skriven u nacrtu zakona koji je predlagao ukidanje 102 ne-fiskalna poreza. O nacrtu zakona se raspravilo rekordnom brzinom, unutar samo tjedan dana. Senat (gornji dom te onaj koji je prvi glasovao o zakonu) je u samo jednom danu završio proceduru: raspravu u odborima zatim plenarno glasovanje). Put zakona nije bio toliko gladak u Zastupničkom domu. Povjerenstvo za budžet i financije odlučilo je maknuti porez na javne medije s liste poreza. Međutim, dan nakon toga, cjelokupni dom odlučio ga je ponovno uvesti na listu te jednoglasno izglasao zakon.

Potajan način na koji je usvojena tako velika promjena, preskakanjem javne rasprave, izazvao je prosvjed medijskih organizacija.

Ukidanjem pretplate za emitiranje – bez ikakve analize utjecaja, bez identificiranja odgovarajućih financijskih izvora te bez mjerenja utjecaja na državni proračun – dokaz je političkog amaterizma i rudimentarnog populizma”, rekla je Ioana Avadani, direktorica Centra za nezavisno novinarstvo i članica SEENPM-a.

To je populistička i neodgovorna mjera, kojom se riskira to da se javni medijski servisi pretvore u vladine servise ili, bolje rečeno, u propagandne servise”, izjavio je Razvan Martin iz organizacije ActiveWatch (podružnica Reportera bez granica u Rumunjskoj).

Te dvije organizacije, uz Konvenciju medijskih organizacija – platforma zajedničkog djelovanja koja okuplja više od 20 novinarskih udruženja i sindikata, uputile su pismo predsjedniku, zahtijevajući od njega da odbaci zakon te da uputi poziv za ozbiljnu, opsežnu i sveobuhvatnu raspravu o financiranju institucija javnih medija u Rumunjskoj, o njihovom starateljstvu i o njihovoj budućnosti.

Rumunjska javna televizija nalazi se u ozbiljnim financijskim problemima, ima dugove više od 151 milijun eura (do 31. prosinca 2015. godine, prema izvješću aktivnosti TVR-a). U travnju 2016., TVR je postala prva organizacija ikada koja je eliminirana iz Eurosonga, zbog neplaćenih dugovanja. Javni radio je u puno boljoj financijskoj situaciji te ima profit u iznosu od 5 milijuna eura.

Pretplata predstavlja 67,56% prihoda za javnu televiziju te 49% za javni radio. Naknada za televiziju ostaje 4 RON-a (0.8 eura) mjesečno, najniža u Europi; naknada za radio je 2.5. RON-a (0.6 eura) mjesečno. Razina naknade utvrđena je Vladinim nalogom te je zadnji put izmijenjena 2003. godine.

Zakon o javnom radiju i televiziji usvojen je 1994. godine. Unatoč činjenici da se reforma javnih medijskih servisa stalno pojavljivala na platformama svih političkih stranaka u posljednjih 20 godina, niti jedan parlament nije uspio izmijeniti zakon kako bi osigurao bolju civilnu/građansku kontrolu nad javnim medijima.

 Foto: pixabay.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend