25. apr 2015.

Šabić: Saša Janković ne treba da se povuče

SabicPriča u vezi sa Sašom Jankovićem je višestruko štetna i očekujem da ministar Stefanović dostavi sva dokumenta, rekao je u Novom danu poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić. Mislim da se Saša Janković neće povući i ne bi trebalo to da uradi, dodaje poverenik.

Govoreći o slučaju ombudsmana Saše Jankovića, koji je danima tema na naslovnim stranama novina, kaže da je to „mučna priča koja je višestruko štetna i koja treba biti zaustavljena na jedan pravi način – istinom“.

Ja sam tražio dokumenta o oružju, i dobro je što je MUP objavio te podatke i time je demantovana ta tvrdnja da je ono bilo ilegalno, podseća poverenik. On kaže da se do sada, na osnovu podataka, moglo videti da Janković nije bio u stanu u vreme ubistva.

Kako je MUP objavio i neke druge podatke, ja sam pozvao da objavi sve – i podatke o poligrafskom ispitivanju Saše Jankovića, i rezultat parafinske rukavice postradalog, Jankovića i drugih osoba, bez navođenja njihovih podataka, i budući da je vršena revizija, da se objave i rezultati revizije, kaže Šabić.

Na pitanje da li će tražiti da se ispita otkud pojedinim novinama podaci o istrazi iz 90-ih godina, koji su poslužili za napad na Jankovića, Šabić kaže da on uvek brani novinare i da je tajnost novinarskog podatka važna stvar u demokratskom društvu.

Međutim, poverenik upozorava da smo „svedoci, ne samo u ovom slučaju, da cure informacije u vezi sa delikatnim stvarima u neke medije“. To je nedopustivo, kaže Šabić i dodaje da ne mogu postojati ni listovi, ni novinari „miljenici“. Ne mogu da postoje slučajevi da se skine oznaka tajnosti sa nekog predmeta, podatka i dan pre nego što to tužilac objavi, da se informacija pojavi u nekim novinama, ističe Šabić.

Kako je rekao, očekuje od ministra Stefanovića da udovolji njegovom zahtevu u vezi sa podacima koje je tražio u slučaju Zaštitnika građana, i dodaje da mu je juče napisao i pismo.

„Ja nisam opozicionar, ja radim svoj posao“

Šabić je naveo da ga je pre izvesnog vremena pozvala jedna novinarka da uradi intervju sa njim, a povodom toga što je u nekom listu uvršćen među 50 opozicionara. „Ja sam joj rekao: Ali, znate, ja nisam opozicionar, ja sam vlast“, kaže Šabić navodeći da on samo radi svoj posao.

Na pitanje kakva je klima u kojoj radi, kaže da bi morali biti pošteni prema ovoj vlasti i reći da klima nikada nije bila prijatna, jer je ovo tranziciona zemlja. Kroz ceo ovaj period od 10 godina bilo je problema sa shvatanjem da su kontrolna tela tu da pomažu vlast, da kontrolišu vlast, da pomažu ostvarivanju ljudskih prava, kaže Šabić.

Na pitanje da oceni rad vlade u prethodnih godinu dana, kaže da ne bi to radio, jer se on ne bavi politikom, i da to treba ostaviti građanima.

Međutim, navodi da treba biti objektivan i da je ova vlast imala i teško nasleđe. Srbija nekoliko godina posrće pod teretom katastrofalne privatizacije, reforme pravosuđa, i nepošteno je osuditi ih za neki konačni efekat, navodi Šabić.

Međutim, što se tiče sfere zaštite podataka, negativan je efekat i krajnje zabrinjavajući, kaže poverenik, navodeći da je stanje takvo uprkos tome što je više puta upozoravao Vladu.

„Imamo problem sa partitokratijom“

Prema nedavnom istraživanju, zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja imaju visok stepen poverenja građana.

Te dve institucije se kotiraju visoko, prema istraživanju Cesida, i to je laskavo, kaže Šabić.

„Ali, ono što nije dobro je katastrofalno loša ocena političkih stranaka… Iza njih je jedino NATO. Kako onda da verujemo u demokratsko pluralističko društvo? Mi imamo problem sa partitokratijom… U našem Ustavu piše: političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast niti je potčiniti sebi. To nije citat iz nekog nadrealističkog manifesta, već iz Ustava Srbije. To sam nedavno i tvitovao“, kaže Šabić.

„U medijima nema cenzure, ali ima autocenzure“

Govoreći o slobodi izražavanja i medija, kaže da, sa stanovišta formalnog pristupa, cenzure nema. „To je faza koju je Srbija prošla“.

Međutim, mi smo suočeni sa drugim fenomenima – kao što je finansiranje u toj sferi, kaže poverenik. Neko ko troši jako puno novca je vlast, navodi on. Drugi fenomen su, kako navodi, učestali napadi sa raznih, često neispitanih strana – rušenje sajtova, Fejsbuk profila, i regrutovanje formacije botova koji pokušavaju da kreiraju javnost.

Dalje, navodi da je prisutna snažna autocenzura kod novinara. „Ja vidim da novinar traži informacije, nalazi se na dobrom putu, ne dobije, žali se povereniku, dobije, i – nikada ne objavi“.

„Mislim da se Janković neće povući“

Na pitanje da li misli da će se Saša Janković povući zbog ove „afere“, kaže da nije tajna da su, sarađujući, izgradili dobre odnose i da je zato o svemu razgovarao sa njim. „Rekao sam mu – ako tu ima istine, ako si posedovao ilegalno oružje, ništa te ne može odbraniti. On mi je rekao – i ja tako mislim, ali taj pištolj je bio legalan“, kaže Šabić ponavljajući da se tako i ispostavilo.

Poverenik dodaje da misli da se Janković neće povući, da to ne bi uradio ni on na njegovom mestu, jer bi, ukoliko bi dao ostavku, rizikovao da bude shvaćen kao da je sve potvrdio. Jedini način je da se utvrdi istina, da se objave sva dokumenta, kaže Šabić.

On navodi da je loše što, u predvečerje otvaranja Poglavlja 23, razgovaramo o tome da li će nam se ombudman povući.

O štrajkovima

Upitan da prokomentariše kraj štrajka u prosveti, do koga dolazi iako nisu ispunjeni početni uslovi, kaže:

„Vrlo često me događaji podsete na Desimira Tošića, koji je govorio: Ovde, u Srbiji, možeš da se smeješ i da plačeš, ali ozbiljno da razgovaraš ne možeš“.

Poverenik je naveo da se energija puno rasipa, da se to pokazalo i u ovom slučaju, ali pre svega u slučaju štrajka advokata, kada je sudstvo bilo četiri meseca paralisano, umesto da se brže razmotrio advokatski stav.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend