06. nov 2014.

Samardžić: Ljilja Smajlović ima ulogu kvislinga

nikolasamardzicProfesor Filozofskog fakulteta, poznati istoričar Nikola Samardžić, objavio je na sajtu Instituta za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića autorski tekst „Gad i beda“ u kom iznosi teške optužbe na račun Ljiljane Smajlović, glavne urednice „Politike“.

U tom tekstu Samardžić konstatuje i da su „povremeni incidenti kojima se ugrožavaju bezbednost i integritet predsednika Vlade Aleksandra Vučića nastavak kampanje koja se vodila protiv premijera Zorana Đinđića“.

Istoričar tvrdi i da je „najprecizniji presek izazova s kojima se suočava sprega novinara, tajkuna i stranih agentura predočen u uredničkom tizeru Ljiljane Smajlović ‘Politika, laži i videoklip’ u nedeljnoj, ‘porodičnoj’ ‘Politici’ od 2. novembra 2014“. „Porodična“ Srbija dobila je poziv da razume politički i moralni legitimitet verbalnog napada na premijera Vučića na Londonskoj školi ekonomije.

Incident je izazvao roštiljdžija s Terazija, lice dugo poznato organima gonjenja. Za novu, „porodičnu“ Srbiju civilizacija je zlo, Srbi su u stvari Rusi, kozaci i Belorusi. Navijamo za islamiste i teroriste.

Harp izaziva poplave. Amerikanci seju ebolu po Africi… Ljiljana Smajlović nema osećaj, niti poštovanja prema unutrašnjim razlikama koje Srbiju ipak čine demokratskom i otvorenom zajednicom. Zaboravilo se kako je u Srbiji dobila utočište i za našu sirotinju basnoslovne budžete (koje preračunava u evrima umesto u rubljama).
Ljiljana Smajlović ne vodi samo kvislinšku propagandu, koja je u globalnom kontekstu gotovo legitimna, ona „Politiku“ zloupotrebljava u najpoganijem kontekstu, ispisujući pamflete koji nas vraćaju u najprljaviju prošlost tih novina tvrdi Samardžić.

On dodaje da je „u najnovijem pamfletu Beba Popović sporan jer je 2003. pokušao da raskrinka novinarsku bandu koja je učestvovala u pripremi atentata na premijera, kao i da je tekst ispisao zgađen što je za ‘porodičnu’ Srbiju ponovo sporna i Biljana Kovačević Vučo“. Ali nije bez značaja pokušaj da se uspostavi nova struktura kvislinških krugova u Srbiji. Panika je u Srbiji od evropske integracije, panika je od Nemačke, Italije i Austrije, naših tradicionalnih i većinskih ekonomskih partnera. Otud divljenje svakom ko nasrne na srpskog premijera. Otud u „Politici“ podrška bivšem kioskroštljdžiji i svakom ludaku koji se pozove na rusko srpstvo. Tačne su sve pretpostavke da se u Srbiji aktivno i smišljeno ubijaju reformatori, u svakoj generaciji naše moderne istorije optužuje Samardžić.

Smajlovićeva: Nikola Samardžić je samo dron Bebe Popovića

Kada smo pozvali glavnu urednicu „Politike“ i predsednicu Udruženja novinara Srbije Ljiljanu Smajlović da prokomentariše Samardžićeve navode na njen račun, ona nam je kratko odgovorila: Vladimir Beba Popović me je baš razočarao. Nekada je imao hrabrosti da sam vodi svoje bitke, a sada se služi Nikolom Samardžićem kao dronom. Ne znam kako da tumačim to što me Samardžić naziva „poganom“ i „kvislingom“. Pitam se je li to presuda meni ili je dijagnoza njegovom „institutu“?

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend