06. nov 2014.

U kom svojstvu je pozvan Ištvan Kaić?

anna-sees-everythingNa sednicu skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje o slobodi medija, koja bi trebalo da se održi sutra, pozvano je više od 100 novinara, urednika, predstavnika novinarskih i medijskih udruženja i medijskih stručnjaka.

Među pozvanima koji nemaju mnogo veze sa medijima nalazi se jedino Ištvan Kaić, koji se u javnosti predstavlja kao saradnik Instituta za javnu politiku, te nije jasno u kom svojstvu je njemu uručen poziv. Kaić je medijskoj javnosti poznat po pisanju tekstova o tome kako su tvrdnje o cenzuri izmišljene, a koji su sporadično objavljivani u medijima u formi autorskih tekstova i pisama čitalaca.

Predsednica Odbora za kulturu i medije Vesna Marjanović, inače predstavnica DS, ističe za Danas da nije poznato u kom svojstvu je pozvan Ištvan Kaić, ali da to ne sprečava njegovo prisustvo na sednici. Ona dodaje da je tražila od skupštinskih službi informacije o tome koga predstavljaju pojedine „zvanice“, misleći na Ištvana Kaića, „koji nije novinar niti predstavlja neki medij“, ali da te podatke nije dobila.

Vladimir Đukanović kao predstavnik SNS u ovom odboru kaže za Danas da je Kaić pozvan na sednicu o slobodi medija, jer je „autor više tekstova koji su bili zapaženi, kolumnista i analitičar, kojem su pojedini tekstovi bili zabranjeni jer nekome očigledno nisu odgovarali“.

Nakon odbijanja poslanika vladajuće koalicije za zakazivanje javnog slušanja u Skupštini Srbije o medijskim slobodama i sednice Odbora za kulturu, poslanici naprednjaka podneli su potom zahtev za održavanje sednice odbora na koju bi se pozvali i predstavnici medija. Predsednica tog odbora Vesna Marjanović kaže da su poslanici SNS očigledno pomešali institute javnog slušanja i sednice Odbora, ali da je ona ipak zakazala tu sednicu i uputila pozive svim predstavnicima medija koji su bili predloženi.

SNS je dostavila spisak od tridesetak ljudi koje treba pozvati na sednicu Odbora za kulturu, na kojoj će se razgovarati o slobodi medija, cenzuri i autocenzuri. Na njihovom spisku su ministar kulture Ivan Tasovac, Aleksandar Vasić – TV Pink, Ivana Vučićević – Studio B, Nenad Lj. Stefanović – RTS, Milorad Vučelić – Pečat, Antonije Kovačević – Naše novine, Ratko Dmitrović – Večernje novosti, Ljiljana Smajlović – Politika, Zoran Panović i Dragoljub Petrović – Danas, Dragan Vučićević – Informer, Aleksandar Rodić – Kurir, Gradiša Katić – Afera, Veran Matić – B92, kao i predstavnici Srbija Danas, Kopernikusa, Tanjuga, Prve, UNS i NUNS, zaštitnik građana Saša Janković i Ištvan Kaić.

Kako Danas saznaje, juče su upućeni i pozivi sa predloženog spiska od 74 predstavnika medija koji je dostavila DS, a kojih nije bilo na spisku naprednjaka. Među njima su i Olja Bećković, Jugoslav Ćosić, Aleksandar Timofejev, Olivera Kovačević, Zoran Stanojević, Dragoljub Žarković, Antonela Riha, Vesna Mališić, Tanja Jordović, Danica Vučenić, Suzana Trninić, Jovanka Matić, Rodoljub Šabić, Dinko Gruhonjić, Đorđe Vukadinović, Dragan Bujošević, Ljubica Gojgić, Predrag Sarapa, Svetlana Lukić, Slaviša Lekić, kao i novinarka Danasa Lidija Valtner i kolumnistkinja Nataša Odalović.

Bećkovićeva očekuje šećernu vunu

Na pitanje Danasa da li će se odazvati pozivu za sednicu Odbora za kulturu i informisanje, autorka „Utiska nedelje“ Olja Bećković kaže da hoće ukoliko dobije „garancije da će se tom prilikom deliti šećerna vuna“. „To je jedino što nedostaje s obzirom na spisak pozvanih od strane vladajuće većine“, ističe Bećkovićeva za naš list.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend