06. nov 2014.

UNS: I dalje bez transparentnosti finansiranja i vlasništva u medijima

standupforjournalismUdruženje novinara Srbije (UNS) pridružuje se kampanji Evropske federacije novinara (EFJ) povodom 5. novembra, „Podrži novinarstvo“ (Stand Up for Journalism). Ove godine, kampanja je posvećena ukazivanju na sve veću vlasničku koncentraciju u medijima i njen negativan uticaj na kvalitet novinarstva i uslova rada novinara.

UNS je saglasan sa stavom EFJ da vlasnička koncentracija medija predstavlja pretnju medijskom pluralizmu i da se koncentracijom vlasništva u medijima stvara mogućnost kontrole informisanja.

UNS ističe da novim Zakonom o informisanju i medijima, sadrži odredbe koje obezbeđuju medijski pluralizam, ali da praksa u Srbiji ne prati zakonske odredbe, te da potpune transparentnosti vlasništva u medijima i dalje nema.

Od 2010. godine, postalo je jasno da dve nacionalne televizijske frekvencije u Srbiji drži jedan vlasnik, a Regulator nije učinio ništa kako bi sproveo kontrolu i utvrdio da je u ovom slučaju ozbiljno narušen medijski pluralizam. Takođe, još uvek je moguće da of šor kompanije budu vlasnici medija, što dodatno otežava kontrolu koncentracije vlasništva.
UNS pozdravlja odredbu u novom Zakonom kojom je predviđena i transparentnost finansiranja medija od strane države, ali žali što je odbijen amandman UNS-a koji je predviđao i transparentnost novca koji medijima stiže od domaćih i stranih donatora.

UNS zbog toga smatra da je način finansiranja medija u Srbije ostao netransparentan.

UNS žali što je tokom usvajanja seta medijskih zakona propuštena prilika da podaci o vlasništvu i finansiranju medija postanu javno dostupni i da se tako omogući građanima da znaju ko stoji iza medija koje čitaju/slušaju/gledaju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend