29. sep 2014.

Saopštenje redakcije Insajdera

insajderRedakcija emisije “Insajder” ne slaže se sa odlukom vlasnika TV B92 da se po svaku cenu “Utisak nedelje” u novembru prebaci na Info kanal. Međutim, “Insajder” će biti emitovan u ponedeljak uveče jer je, prema ranijem dogovorenom planu, redakcija u obavezi da emituje još dve emisije iz serijala “Nastavak patriotske pljačke”.

Posle završetka emitovanja serijala, a u zavisnosti od toga kako će se rešiti trenutna situacija, novinari redakcije “Insajder” doneće odluku o daljim koracima.

“Insajder” je počeo s emitovanjem novog serijala 21. septembra jer smo imali uveravanje tadašnje direktorke Ivane Miković da će i “Utisak nedelje” početi da se emituje 28. septembra na osnovnom kanalu. Tada nam je objašnjeno da vlasnici televizije žele od novembra da prave jak informativni sadržaj na kablovskom Info kanalu i da je to jedini razlog zašto su Olji Bećković ponudili da “Utisak nedelje” pređe na taj kanal.

Insistiranje vlasnika TV B92 da to bude baš novembar, a jasno je da za tako kratko vreme ne može da se pripremi ozbiljan koncept programske šeme, doveo je do toga da se logično postavi pitanje da li vlasnici TV B92 uopšte imaju za cilj pravljenje ozbiljnog info kanala ili je ovo zapravo način da se reše, za početak “Utiska nedelje”, a vrlo brzo i “Insajdera” i “Kažiprsta”?

Uvereni da je to istina, a i s obzirom na to da ne vidimo budućnost “Insajdera” na televiziji koja je potpuno komercijalizovala program, još pre dve nedelje smo ponudili menadžmentu i vlasnicima da autori emisije “Insajder” preuzmu uređivanje Info kanala kako bi se za vrlo kratko vreme napravio kvalitetan informativno – dokumentarni program koji podrazumeva objavljivanje informacija bez kompromisa. Jedini naš uslov bio je da program počne sa emitovanjem od januara. Insistiranje vlasnika TV B92 da to bude baš novembar, a jasno je da za tako kratko vreme ne može da se pripremi ozbiljan koncept programske šeme, doveo je do toga da se logično postavi pitanje da li vlasnici TV B92 uopšte imaju za cilj pravljenje ozbiljnog info kanala ili je ovo zapravo način da se reše, za početak “Utiska nedelje”, a vrlo brzo i “Insajdera” i “Kažiprsta”?

Način na koji su vlasnici B92 postupili u pregovorima sa predstavnicima produkcijske grupe “Mreža” doveo je do toga da tu odluku svako sada tumači na svoj način, a to se na kraju zloupotrebljava za ostvarivanje različitih društvenih i političkih interesa.

Posle svega očekujemo ipak da menadžment, zajedno sa vlasnicima TV B92 prihvati predlog da od januara 2015. godine pokrene info kanal sa kvalitetnim programom koji će imati kredibiltet jer i dalje želimo da verujemo da je to i bila namera. To je jedini razuman i najkraći mogući rok kako bi se na novom, ovog puta kablovskom kanalu, napravio program utemeljen na vrednostima prema kojima je B92 i postao poznat. U takvoj situaciji na Info kanal bi bez ikakvih problema prešla i autorka “Utiska nedelje” Olja Bećković.

Ne osporavamo činjenicu da vlasnici privatne TV imaju pravo da donose odluke kakve njima odgovaraju ili kako su saopštili, da donose odluke rukovođenja isključivo poslovnim razlozima, ali mi kao novinari Insajdera ne možemo da prihvatimo stav da su poslovni interesi iznad javnog interesa. Kao medij, i to ne bilo kakav medij, već onaj koji više od dve decenije gradi svoj kredibilitet, smatramo da I sadašnji vlasnici TV B92 treba isto tako da budu svesni odgovornosti koju imaju prema javnosti.

Kredibilitet TV B92 su godinama gradili novinari i urednici koji su, često ugrožavajući i sopstvenu bezbednost, istrajavali na tome da je u novinarskom poslu najvažnije raditi isključivo u interesu javnosti. Takav stav vlasnika TV B92 bi vremenom neminovno doveo i do poslovnog uspeha.

Redakcija emisije “Insajder”

Brankica Stanković

Miodrag Čvorović

Mirjana Jevtović

Irena Stević

Jasmina Pašić

Ivan Angelovski

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend