05. okt 2015.

Saopštenje Slavko Ćuruvija fondacije povodom nastavka suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije

Slavko Curuvija u stampariji (zabranjeno stampanje DT) photo Predrag Mitic„Ja radim zato što želim da ova zemlja bude tako uređena da glavni urednici i novinari mogu slobodno da prave svoje novine, da te novine mogu slobodno da se prodaju i da građani mogu slobodno da ih čitaju“

Slavko Ćuruvija

Danas, 5. oktobra, održava se novo ročište na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ i jednog od utemeljivača savremenog nezavisnog novinarstva u Srbiji – ili onoga što je od njega ostalo.

Bez sumnje, Peti oktobar je dan koji znači mnogo u istoriji Srbije. Ipak, značio bi nemerljivo više da smo mi, javnost Srbije, nakon svrgavanja diktatorskog režima Slobodana Miloševića smogli snage i aktivnije stali u zaštitu fragilnih demokratskih institucija koje su u tom periodu uspostavljene.

Isto tako, činjenica da je, nakon 16 godina čekanja, sudski proces za ubistvo Slavka Ćuruvije konačno pokrenut, sama po sebi ne znači i da je ovo poglavlje zatvoreno i da se možemo mirno okrenuti ka svetloj budućnosti. Naprotiv.

Pred nama je dug i neizvestan postupak. Od presude koja bude doneta neće zavisiti samo mir porodice i prijatelja Slavka Ćuruvije. Presuda će odrediti meru spremnosti države i njenih institucija da obezbede punu slobodu mišljenja, slobodu govora i slobodu medija u Srbiji. Ili, Slavkovim rečima: „… da glavni urednici i novinari mogu slobodno da prave svoje novine, da te novine mogu slobodno da se prodaju i da građani mogu slobodno da ih čitaju“.

Zato je važno da javnost Srbije brižljivo prati tok suđenja i da glasno zahteva istinu o onima koji su ubistvo počinili, ali i o onima koji su ubistvo naredili.

Slavko Ćuruvija fondacija je sve vreme tu, u prvom redu, i pažljivo prati svaku reč izgovorenu u sudnici.

Pozivamo javnost da sedne pored nas.

U  Beogradu, 5. oktobra 2015,

Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Fondacije