04. avg 2014.

Savet za štampu postupa isključivo po Kodeksu novinara

nunsnovineNe impresioniraju nas političke i druge funkcije, za nas je jedini autoritet Kodeks novinara Srbije, navodi se u saopštenju Komisije za žalbe povodom kritika savetnice za medije Predsednika Srbije.

Povodom negodovanja Stanislave Pak Stanković što žalbe predsednika Republike protiv dnevnih listova “Blic” i “Alo” nisu usvojene, Komisija za žalbe Saveta za štampu usvojila je, na sednici 31. jula 2014. godine, sledeće saopštenje za javnost:

O žalbama povodom sadržaja objavljenih u medijima odlučuje Komisija za žalbe Saveta za štampu, a ne sam Savet. Ona postupa u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i Poslovnikom o radu, a odluke donosi na osnovu sopstvene ocene činjenica i sopstvenog shvatanja medijskih moralnih normi, bez ograničavanja, podsticanja, intervencija i uticaja ma od koga i iz bilo kojih razloga.

Komisiju ne impresioniraju političke i druge javne funkcije. Za nju je jedini autoritet Kodeks novinara Srbije. Savetnica za saradnju sa medijima i odnose sa javnošću je neprimereni gnev nezadovoljstva odlukom Komisije usmerila prema predsednici Upravnog odbora Saveta, kao da Komisija odlučuje kako ona, odnosno Upravni odbor Saveta žele. Time je uvredila i nju i

Upravni odbor i članove Komisije za žalbe, ali i pokazala da je zatočenik matrice po kojoj se inače vrši hijerarhijska degradacija autonomnog odlučivanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend