04. avg 2014.

UNS: Vlada da preporuči 2 odsto budžeta za lokalne medije

unslogoUdruženje novinara Srbije (UNS) traži da Vlada Srbije donese preporuku da lokalne zajednice (gradovi i opštine) u budžetu za iduću godinu izdvoje minimalno 2 odsto budžeta za projektno finansiranje lokalnih medija. Izdvajanje za lokalne medije u gradovima većim od 300.000 stanovnika trebalo bi da iznosi minimalno 1 odsto budžeta.

UNS ističe da Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisan minimum izdvajanja novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja.

Ukoliko na vreme ne bude određen minimalan iznos novca za finansiranje javnog interesa, preti opasnost od zloupotrebe Zakona o javnom informisanju i medijima jer će lokalne vlasti imati jak ucenjivački potencijal na medije.

UNS podseća da je do 1. jula 2015. godine rok za privatizaciju medija i da bi lokalne vlasti na vreme morale da opredele novac za projektno finansiranje za celu 2015. godinu, pri čemu izdvajanja za lokalne medije ne bi smela biti manja od 2 odsto budžeta sa izuzetkom gradova većih od 300.000 stanovnika.

Jedino tako biće obezbeđen minimum potreba za ispunjavanje ustavne i zakonske obaveze gradova i opština u oblasti informisanja. Takođe, lokalne vlasti moraju imati u vidu da će po okončanju privatizacije bez finansijske podrške za projektno finasiranje neizbežno doći do pomora lokalnih medija.

Usvajanjem i poštovanjem ove preporuke Vlada i lokalne vlasti pokazali bi doslednost u spovođenju osnovnih ciljeva propisanih setom medijskih zakona o podsticanju medijskog pluralizma i slobode izražavanja, čime bi dokazali da brinu o svim medijima a ne samo onim koji su pod njihovom kontrolom.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend