22. jul 2015.

SINOS podržava inicijativu Plan B za Studio B

sinos_logo_260Sindikat novinara Srbije (SINOS) podržava građansku inicijativu „Plan B za Studio B“ i vidi je, u ovim okolnostima, kao mogućnost da građani legalno i neposredno izvrše uticaj na uređivačku politiku nezavisno od interesa vlasti ili privatnih kompanija. SINOS predlaže da se ovaj model primeni na sve lokalne sredine koje žele da, u procesu privatizacije, sačuvaju svoje medije

Inicijativa „Plan B za Studio B“ registrovana je kao Zadruga, što je pravni oblik koji su organizatori izabrali u želji da obezbede ravnopravnost svojih članova. Svaki građanin koji priloži bar 1.000 dinara postaje njen ravnopravan član i ima pravo na jedan glas u skupštini. Oni koji žele da doniraju novac i podrže inicijativu, a ne žele da se učlane u Zadrugu, svoj novac mogu uplatiti na isti račun Zadruge. U slučaju da Zadruga ne uspe da kupi lokalni medij, njena skupština bi odlučivala o daljim koracima.

SINOS smatra da je ovo, u trenutku dok se čeka Odluka Ustavnog suda o inicijativi SINOS i Profesionalnog udruženja novinra Srbije (PROUNS) o ustavnosti medijskih zakona u delu koji se odnosi na zabranu lokalnoj samoupravi da osniva medije, najprikladniji način da građani zaštite svoje Ustavom garantovano pravo na slobodno i blagovremeno informisanje.

1 komentar za: “SINOS podržava inicijativu Plan B za Studio B

  1. mitrovic zoran

    Ko god da postane novi vlasnik studija B, nadam se da neće nastaviti udvoričku politiku spram SNS koju sada ima ova televizija dovođenjem pogodne i poslušne glavne urednice. Drugim rečima, nadam se da studio B neće promenom vlasnika nastaviti da bude privatna televizija Siniše Malog i Vučića!

    24. јул 2015. at 09:44

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend