05. okt 2016.

Smajlović: Niko nije tražio da cenzurišem Petričića

Ljiljana_Smajlovic_mcrsSlučaj karikaturiste Politike uzburkao javnost i ponovo otvorio pitanje cenzure i autocenzure u medijima

Dušan Petričić, dojučerašnji karikaturista Politike, izjavio je za naš list da ga do juče popodne niko iz Politike nije zvao niti obavestio o nastavku saradnje.

Petričić je do 30. septembra, kada je obavešten o jednostranom prekidu saradnje, sedam godina svake nedelje crtao karikaturu za naslovnu stranu Politike. Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Politike Žarko Rakić u nedelju uveče saopštio je preko sajta Insajder.net da će se saradnja sa Petričićem nastaviti, iako je reč o „skupom autoru, koji se ne drži rokova“. Pre Rakićeve izjave Insajder.net objavio je stav kabineta premijera Srbije Aleksandra Vučića da „Politika treba da nastavi saradnju sa Petričićem“.

Petričić je rekao da se „u vezi sa nastavkom saradnje valjda i on nešto pita“. On je za agenciju FoNet naveo da se „ovim poslom bavi više od 50 godina, u raznim štampanim medijima ovde, u Kanadi i Americi“, te da bi „pošto je poštovanje rokova nešto bez čega štampa ne može da opstane, odavno bio odstranjen iz ovog posla kada bi bio netačan, neuredan i neprofesionalan“.

Komentarišući poruku iz premijerovog kabineta da „i kabinet i premijer poštuju njegovo pravo da izliva svoju ličnu mržnju prema Aleksandru Vučiću“ Petričić je pitao da li „oni u kabinetu imaju na platnom spisku psihologa ili psihijatra koji nekim najnovijim medicinskim metodama i instrumentima utvrđuju i mere mržnju kod kritičara“?

– Jedino što pouzdano znam je da od mene niko nikada nije tražio da cenzurišem Dušana Petričića – navodi za Danas LJiljana Smajlović, doskorašnja glavna urednica lista Politika, komentarišući to što od nedelje više ne izlaze karikature ovog autora.

Ona navodi da ne razume vršioca dužnosti glavnog urednika Politike.

– Ako je sam doneo odluku da prekine saradnju sa Petričićem, zašto o razlozima nije obavestio redakciju i čitaoce? Ako odluke umesto njega donosi kabinet premijera Srbije, onda tu više nije reč o profesionalnom novinarstvu. Lično mi veoma teško pada ovo rušenje ugleda Politike – ocenjuje Smajlović za naš list. Povodom tvrdnji v.d. urednika Politike Žarka Rakića da je „uredništvo pokušavalo da obezbedi da Petričić radove dostavlja na vreme“ ali da u tome nije uspelo“, bivša urednica lista kaže da joj se urednik vikend izdanja nikad nije žalio da Dušan Petričić ne poštuje rokove.

Ilir Gaši, direktor Fondacije Slavko Ćuruvija, za Danas ističe da je slučaj Dušana Petričića „očigledan primer još jednog suženja medijskih sloboda u Srbiji.

– Veoma je indikativno saopštenje iz kabineta premijera Vučića. To saopštenje pokazuje da se oni u svojim razmatranjima o funkcionisanju medija i demokratskih institucija uopšte, prvenstveno vode onim što koristi ili šteti premijeru – navodi Gaši. On saopštenje v. d. glavnog i odgovornog urednika Politike ocenjuje kao skandalozan pokušaj da se skrene pažnja sa suštine problema.

Podsetnik na ranije slučajeve

Ukidanje Utiska nedelje

Gostovanjem Vladimira Bebe Popovića 29. juna 2014. okončano je emitovanje kultne političke emisije Utisak nedelje. Rukovodstvo televizije B92 je najpre razmatralo da emisiju prebaci na kablovski info-kanal, ali se od te ideje ubrzo odustalo. Rukovodstvo televizije je ukidanje emisije koja se emitovala 23 godine pravdalo komercijalnim razlozima. Autorka emisije Olja Bećković trenutno piše za nedeljnik NIN.

Preseljenje Kažiprsta

Emisija „Kažiprst“ je godinama predstavljala jedan od zaštitnih znakova radija, ali i televizije B92. Iako su se voditelji emisije smenjivali – format je ostajao isti. Polučasovni intervjui u kojima su relevantni sagovornici pokušavali da odgovore na provokativna pitanja. Emisija je najpre skinuta sa radija, da bi krajem oktobra 2014. godine bio promenjen i termin, ali i format emisije. Kažiprst je danas segment u okviru centralne informativne emisije i traje znatno kraće. Zasluga je autora što se i dalje emituje uživo.

RTV odstranila Radar

Od promene rukovodstva na Radio-televiziji Vojvodina i smena urednika koje su usledile, gledaoci su čekali da vide sudbinu analitičke emisije Radar. Na epilog nisu morali dugo da čekaju. Autorka Marina Fratucan je izjavila da se od 20. juna ove godine emisija više neće prikazivati. NJoj je saopšteno da za Radar nema mesta u letnjoj programskoj šemi.

Insajder otišao na internet

Posle svih otkrića, nagrada, pretnji, ucena i danonoćnog policijskog obezbeđenja autorka istraživačke emisije Insajder Brankica Stanković je krajem 2015. godine saopštila da menjaju format rada. Umesto dva serijala godišnje, tim Insajdera je započeo rad na internet portalu insajder.net. Uz rad na internetu, ekipa Insajdera u saradnji sa novinarima radija Slobodna Evropa na kablovskoj televiziji N1 od ove godine jednom nedeljno emituje emisiju „Insajder bez ograničenja“.

Danica Vučenić napustila novinarstvo

Danica Vučinić je dugo godina važila za jednu od najboljih novinarki u zemlji. Svoju karijeru je gradila najpre u Kažiprstu B92, a potom na RTV-u u emisiji sličnog formata „Jedan na jedan“. Iz novinarstva je otišla 2015. godine zbog bojkota predstavnika vlasti koji je usledio nakon što je ugostila Olju Bećković.

Srđana Škora gostovanje koštalo posla

Ubrzo nakon što je u Jutarnjem programu RTS-a 2014. godine kritikovao sastav tada nove Vlade premijera Vučića, Srđan Škoro je najpre smenjen sa mesta šefa deska Večernjih novosti, da bi ubrzo i bio prebačen u list Sport.


Piše: J. T. – V. J. – B. C.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend