05. okt 2016.

PEN centar: Cenzura u Politici

Odluka uredništva Politike da u nedeljnom broju prekine objavljivanje karikatura Dušana Petričića, jedne od najprestižnijih rubrika ovog lista, doživljavamo kao oblik cenzure i kao posledicu nedvosmislenih sužavanja sloboda izražavanja i umetničkih sloboda u našem društvu, navodi se u saopštenju Srpskog PEN centra

Dušan Petričić je javno posvedočio da je poslednjih nedelja bio izložen zahtevima vršioca dužnosti urednika Politike da promeni sadržaj svojih karikatura, navodi Srpski PEN centar.

Srpski PEN centar podseća javnost da su karikature Dušana Petričića neposredno pre i neposredno posle odluke vd urednika Politike o raskidu saradnje bile predmet političkih osporavanja.

Srpski PEN centar zahteva prestanak političkog intervencionizma u pitanjima slobode umetničkog stvaranja, jer je ta pojava suštinska opasnost za društvo.

Dušan Petričić je jedan od najznačajnijih srpskih karakaturista i ilustratora poslednjih decenija i njegove karikature objavljuju neki od najprestižnijih svetskih listova i magazina, ističe se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend