27. jul 2016.

Srbija je čekala izvinjenje od Žike Šarenice, umesto toga je dobila još jedan šamar

Voditelj RTS-a se oglasio nakon skandala koji je izazvao izjavom o Ani Ivanović – i zaista bolje da nije

Žika Šarenica, voditelj RTS-a o kom generalno toliko retko mislite da mu čak ne znate mi puno ime i prezime (Živorad Nikolić, inače) uspeo je da nadmaši Aleksandra Vulina kada je vređanje žena i zdravog razuma u pitanju. Nakon što je u emisiji dečaku poželeo da bude uspešan kao Novak Đoković a devojčici da se dobro uda kao Ana Ivanović, voditelj „Žikine šarenice“ je rešio da ne ćuti već da ponosno odbrani svoj stav.

Umesto izvinjenja koje su žene očekivale, dobile su još veću uvredu. Uvredu za zdrav razum.

– Zar je ružno to što sam poželeo dečku da bude uspešan teniser kao Nole, a devojčici da postane nova Ana i da se dobro uda? Jasno je da sam mislio na to da ostvari uspešnu karijeru, da izraste u lepu devojku i da nađe dobrog muškarca sa kojim će se venčati. Maliciozni ljudi su izvukli iz konteksta ono što im odgovara, kako bi osuli paljbu po meni – izjavio je Žika za „Novosti„.

Prvo da odgovorimo na njegovo pitanje – da, jeste ružno. Jako je ružno. Zaravo, do te mere je ružno da devojke u Srbiji ne mogu takve komentare više da slušaju ni od svojih rođenih baba i deda, a kamoli od voditelja na javnom servisu.

I, ne, nije baš jasno da izjavom „Ti ćeš kao Nole da pobediš Mareja i Nadala kad porasteš, a ti ćeš kao Ana da se dobro udaš“ neko želi da kaže da od te devojčice očekuje da izgradi karijeru i bude kvalitetan čovek. Svakako da pronalaženje dobrog partnera (muškog ili ženskog) jeste veliki korak u životu svake žene i jeste bitno, ali daleko od toga da je to jedino što od nje možemo da očekujemo. Ili zaista verujemo da je Milevi Marić Ajnštajn ovo drugo prezime najveći uspeh u životu? 

Žika je otišao korak dalje, pa je reši da nam objasni kako je izjava izvučena iz konteksta. Izgleda da je čovek zaboravio da radi na RTS-u što je, podsećanja radi, skraćenica za Radio TELEVIZIJU Srbije – dakle, sve se odigralo pred kamerama.

Kao što vidite i čujete, ne samo da izjava nije izvučena iz konteksta, nego je upravo zbog njega i problematična. Jer da poželite devojčici da se jednog dana lepo uda, iako totalno suvišno i bespotrebno, nije skandalozno. Ali da mladoj sportistkinji poželite da nađe svog Švajnija, a onda još i krenete da provodadžišete pred kamerama, sekund nakon što ste dečaku poželeli da bude uspešan – to je stvarno skandalozno. Mada, nije da Žika i ranije nije imao gafove.

Nikolić je dodao i da je on „tradiconalan čovek“ i da su ga napali oni koji „ne znaju šta je porodica“. A čisto da ovu čorbu od mizoginije koju je zakuvao začini malo i nacionalizmom, priznao je da bi više voleo da se udala za Srbina nego za Nemca.

Postojala je mogućnost da je Žika jednostavno napravio lapsus ili jednu od onih glupih grešaka posle kojih se i sami osećate bezveze (svima nam se desilo). Postojala je mogućnost da će da se izvini i Ani i svim ženama Srbije, javno, ljudski. Postojala je mogućnost da će da shvati koliko je neprimereno to što je rekao. Postojala je, sve dok umesto izvinjenja nije stiglo opravdanje i novi napad – zato ovo čitavu stvar čini još gorom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend