19. apr 2016.

Srpski telegraf: Nismo diskriminisali LGBT populaciju

srpski-telegraf_n1Redakcija Srpskog telegrafa (ST) odbacila je danas optužbe da su serijom tekstova o povećanom broju obolelih od virusa HIV diskriminisali bilo koju populaciju i ocenila da LGBT populacija protiv tog lista vodi hajku, kojoj su se, kažu, priključili NUNS i NDNV

U saopštenju se kaže da se ST bavio temom od javnog interesa, a to je povećan broja obolelih od HIV, i da su prenete reči doktora i zvanično istraživanje Instituta za javno zdravlje „Batut“, stavovi poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja i izjave istaknutih doktora.

„Nije bio cilj da se bilo ko diskriminiše, a ponajmanje linčuje, već da se ukaže na problem od kog direktno zavise ljudski životi. To što se te izjave ne sviđaju LGBT populaciji, ne daje im za pravo da vode hajku na naš list, da preuzimaju ulogu suda i prete zatvaranjem Srpskog telegrafa“, ističe se u saopštenju.

ST ističe da, kada je zdravlje građana u pitanju, niko ne može da bude zaštićen, već se o tim stvarima mora pisati i na to ukazivati.

NUNS i NDNV zatražila su od Ministarstva kulture i informisanja da reaguje osudom i preduzimanjem zakonom predviđenih mera protiv lista Srpski telegraf, zbog, kao tvrde, serije naslovnih stranica i priloga u kojem se poziva na linč pripadnika LGBT populacije, uz eklatantne primere govora mržnje i kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda.

UNS je saopštio da je list prekršio Kodeks novinara Srbije.

NUNS i NDNV smatraju da bi Ministarstvo kulture i informisanja moralo da reaguje, oštrom osudom, ali i preduzimanjem zakonom predviđenih koraka.

„Važno je da i druge institucije i nezavisna tela osude pisanja ovog lista i preduzmu mere iz svoje nadležnosti, bez obzira što pojedini mediji namerno prave skandale ove vrste kako bi kroz oštru reakciju dela javnosti, u bolesnom okruženju, dobijali besplatan PR“, navodi se u saopštenju.

Ta staleška udruženja ukazuju i da su oni koji to rade „pritom potpuno svesni kakve strašne posledice njihovo pisanje može da ostavi na društvo i ugrožene grupe i pojedince“.

NUNS i NDNV navode „i da se plaše da su svi, doduše ne baš veliki, pozitivni pomaci koji su u normalizaciji i profesionalizaciji medijske scene učinjeni posle 2000. danas poništeni i da se lestvica ponižavanja novinarstva i građana ove zemlje sve više podiže“.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend