18. maj 2016.

Šta je sa konkursom za medije

Predstavnici više gradskih redakcija i dopisnici iz Kragujevca uputili su prošlog ponedeljka pismo na adresu gradonačelnika Radomira Nikolića i Gradskog veća sledeće sadržine:

„Da li će grad Kragujevac raspisati konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa? Ako hoće, kada će tačno to učiniti, a ako neće – tražimo obrazloženje takve odluke.
Pošto vrlo dobro znate zašto vam postavljamo ovo pitanje, naši argumenti su kratki.

1.    Grad Kragujevac 2015. godine nije sproveo konkurs o sufinansiranju medijskih projekata, iako je u prvoj godini primene novog Zakona o javnom informisanju na to bio obavezan i iako su u budžetu grada bila bilansirana sredstva za te namene.

2.    Konkurs nije raspisan ni u prva četiri i po meseca 2016. godine, a i za nju su namenski opredeljena sredstva u budžetu. Gradonačelnik i drugi gradski funkcioneri javno su izjavljivali da će konkurs biti „za sedam dana”, „sledeće nedelje”, ali njega do danas nema.

Tako je Kragujevac izuzetak među gradovima u Srbiji koji nije ispoštovao zakonske odredbe, a istovremeno ne izvršava ni obaveze iz svog budžeta koji je usvojila Skupština grada. Sve je to na štetu građana kojima se uskraćuje ustavno pravo na obaveštenost i ostvarivanje javnog interesa koji podrazumeva istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje.

Za takvo stanje odgovornost ne mogu da snose mediji u čije ime vam se obraćamo jer bez sufinansiranja projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja oni to nisu u stanju da čine na adekvatan način. Nažalost, medijske kuće nisu imale ni priliku da ponude svoje projekte jer lokalna samouprava konkurs nije raspisivala.

Tražimo da odgovor na postavljeno pitanje dostavite najkasnije za sedam dana, do 24. maja 2016. godine, i da on bude javno objavljen na sajtu grada, kao što će i ovo naše obraćanje biti javno prezentovano, prosleđeno medijima, koaliciji novinarskih i medijskih udruženja, nadležnim državnim organima i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom medijskih i građanskih prava.”


Potpisnici pisma:

Nedeljne novine „Kragujevačke”, TV Kanal 9, Srpska naučna televizija, Humanitarni radio, Radio 9, IP Sport Media, Radio Zlatousti, Poslovno udruženje „Lokal pres”, Zoran Radovanović, novinar „Danasa”, Nebojša Radišić, novinar „Blica”, Katarina Vasiljević, dopisnica TV Prva, Ana Rebić, novinarka RTV Vojvodina i novinar Milan Nikić

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend