13. jan 2015.

Šta je sporno u tenderu za ispumpavanje vode?

Tamnava, foto: N1

Tamnava, foto: N1

Prašinu oko kašnjenja sa ispumpavanjem vode podigli su novinari BIRN-a koji tvrde da je razlog za to pogrešan izbor izvođača radova.

„U svojoj ponudi, koju je Južna Bačka dostavila na tenderu, navedeno je da će oni pumpe iznajmljivati od svog rumunskog partnera. I u samoj izjavi direktora Južne Bačke Rumuni su inače i napravili strategiju kako treba raditi taj posao – što definitivno nije istina, s obzirom da i sami Rumuni nemaju iskustva u ispumpavanju vode i nemaju pumpe koje rade ovu vrstu posla“, kaže novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.

Dan po dobijanju tendera, Južna Bačka, umesto Rumuna, ipak angažuje drugu firmu – iz Holandije. U Transparentnosti kažu da je promena podizvođača dozvoljena, ali da za to mora da postoji saglasnost onoga ko je tender raspisao.

„Tako nešto jeste moguće po zakonu, ali se moraju ispuniti uslovi iz člana 80. Dakle moguće je u slučaju da prvobitni podizvođač postane trajnije nesposoban za plaćanja, da novouvedeni podizvođač tj. ova firma koja trenutna radi ispunjava sve uslove koji su predviđeni zakonom i naravno dase EPS i Kolubara sa time saglase“, kaže za N1 Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

Da li je saglasnosti bilo – ne zna se. Za novinare BIRN-a zašto od početka nisu angažovani Holanđani, a u resornom ministarstvu na to odgovaraju isto kao i premijer.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend