29. avg 2021.

Šta je sve premijerka Brnabić izjavljivala o Danasu?

Premijerka Srbije Ana Brnabić, po uzoru na predsednika i ostale članove SNS, počela je sve češće da diskvalifikuje rad lista Danas u javnosti ocenjujući da naš list konstantno napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ana Brnabić (foto: snimak ekrana, TV Pink)

Pritom, predsednica Vlade Srbije već nekoliko godina ignoriše zahteve za intervju našem listu, od kojih je poslednji zvanično upućen njenim savetnicima za medije 18. juna. Od tada, uz nekoliko podsećanja, redakcija našeg lista nije dobila nikakav odgovor.

Isti slučaj je i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, iz čijeg kabineta nikada nismo dobili odgovor ni da ne želi da da intervju novinarima Danasa.

Podsetimo, premijerka je juče na Tviteru napisala da je naslovna strana vikend izdanja Danasa novi vid napada na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je glavnu priču na našoj naslovnoj strani „Da li će Vučić u kampanji igrati na prvu damu?“ označila kao sledeću fazu borbe protiv predsednika i drugačiji vid napada „nakon serije monstruoznisti koje su (ponovo) prošle bez bilo kakve osude opozicije i njihovih medija (doduše određeni su i njih pozlatili)“.

„Sada su jednako strašne uvrede na račun njegove porodice podmuklo uvili u oblandu i krenuli sa pažljivo osmišljenom perfidnom kampanjom u kojoj Vučić „ne može da se pohvali članovima svoje uže porodice, pa se mora osloniti na ženu“. U svakom slučaju, nastavlja se brutalna i opasna legitimizacija napada na porodicu AV kao vid političke (i ljudske) borbe protiv njega. Na kraju, samo konstatacija – žao mi je što su ovo napravili od dnevnog lista Danas. Onakav kakav je nekada bio, danas bi Srbiji bio najpotrebniji“, napisala je premijerka na Tviteru.

Prethodno je premijerka u junu ove godine, nakon što je bivši član JUL-a Zoran Čičak koji je pružao podršku i Pokretu slobodnih građana i tadašnjem predsedniku Saši Jankoviću, priveden zbog tvita, gostujući na Pinku povezala njegovo pisanje na Tviteru sa dve naslovne strane lista Danas kao poziv na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja.

Brnabić je u jutarnjem programu na televiziji Pink komentarisala dve naslovne strane Danasa, sa naslovima: „Džipovi i Andrej Vučić u borbi za mesne zajednice“ i „Andrej Vučić imao zadatak da opominje i disciplinuje“.

Nekoliko dana pre toga, Brnabić je osudila na Tviteru naslovnu stranu Danasa, koju je videla na društvenim mrežama kao najavu sutrašnjeg broja.

Glavna priča u sutrašnjem broju Danasa je nastavak priče istraživačkog portala KRIK koji su uslikali predsednikovog sina Danila Vučića u društvu huligana.

„Stavljanje mete na mladića od 22 godine je, u vašem svetu, legitimna politička borba. Razvucite ga po Tviteru, upregnite istraživačke tabloide da ga fotografišu dok gleda utakmicu, povežite sa mafijom, samo da bi udarili po njegovom ocu. Vi ste blato protiv koga kažete da se borite“, napisala je Brnabić na Tviteru.

U aprilu prošle godine, premijerka je takođe komentarisala Danas u negativnom kontekstu.

Premijerka Srbija Ana Brnabić gostujući u emisiji Hit tvit pokazala je naslovne strane opozicionog medija „Danas“ na kojima je u većini slučajeva predsednik Aleksandar Vučić.

„Ovo su naslovne strane dnevnog lista „Danas“ poslednjih sedam dana. Od tih sedam, u pet brojeva je predsednik Vučić na naslovnoj strani. Jedna od njih, u ponedeljak je zašto se vakciniše u Rudnoj glavi. U utorak je bilo: „Penzionerima vitamini, a Vučiću lek za pamćenje“. Sreda „Predsednik može samo greškom da kaže istinu“. U četvrtak je bilo „Srbija za vitamine zvala Mađare, a ovi srpske firme“. Ovde imate jedan primer ksenofobije. Dakle, u pitanju je srpska firma, čovek je poreklom Mađar, vlasnik firme, ali ima naše državljanstvo. Sledeća je „Vučić više brinuo o svom rejtingu nego o efektima vakcinacije“. A taj čovek, Vučić, nije se bavio svojim zdravljem već je brinuo o zdravlju građana, nije želeo da bude među prvima, pustio je ljude da se zaštite prvi. Ovo je zaista ništa osim lične, patološke mržnje prema Aleksandru Vučiću“, objasnila je tada premijerka.

Istog meseca, na konferenciji za medije nazvala je naslovnu stranu lista Danas, koji je, kako je rekla tada, njen postupak predstavljanja dece predsednika Vučića predstavio kao zloupotrebu, a kada taj i slični listovi objave slike predsednikove dece i to u negativnom kontekstu, zar onda to, zapitala je, nije zloupotreba.

– Ti koji sebe nazivaju svetionikom slobode, medija, profesionalnog izveštavanja, kako se koriste slike dece ili starijeg sina predsednika Vučića, kako se njegove slike koriste i zloupotrebljavaju u političke svrhe i kampanju kada su to radili i objavili, tada nije bila zloupotreba, a danas mene kritikuju za zloupotrebu te iste dece – rekla je Brnabić u aprilu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend