26. avg 2015.

Sud časti NUNS-a izrekao javne kritike Nataliji Dević i listu Danas

sudSud časti NUNS-a jednoglasno je doneo odluku da izrekne javnu kritiku Nataliji Dević, autorki teksta “Stranci u Beogradu”, i listu Danas koji je objavio tekst

Postupak protiv Natalije Dević, novinarke i članice NUNS-a, pokrenuo je Vukašin  Obradović, predsednik NUNS-a, koji smatra da je ona u tekstu “Stranci u Beogradu”  grubo prekršila Kodeks novinara Srbije i profesionalna i etička načela za koja se zalaže NUNS.

Sud časti je  na sednici održanoj 21. 8. 2015. godine, prihvatio navode iz predstavke i ocenio da uopštavanja, predrasude i ksenofobija kojima tekst “Stranci u Beogradu” obiluje ne priliče novinarima, a pogotovu ne članovima NUNS-a.

Prema oceni Suda, pored autorke, krivicu za objavljivanje teksta takvog sadržaja snosi i urednički tim lista Danas, zbog čije je nebrige ili nepažnje naneta šteta čitaocima.

Sud časti je imao u vidu da su se, nakon negativne reakcije javnosti na tekst “Stranci u Beogradu”, autorka i redakcija Danasa izvinili čitaocima, čime su negativne posledice objavljivanja takvog teksta donekle otklonjene.

Članovi Suda časti NUNS-a: Vlado Mareš, predsednik, Olivija Rusovac, Draga Božinović, Safeta Biševac i Mihajlo Kovač           

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend