18. nov 2015.

Tanjug ipak ugašen

tanjug_logo_tacnoKako Udruženje novinara Srbije (UNS) nezvanično saznaje, predsednik Sindikata novinara Srbije u Tanjugu Mirko Dragišić saopštio je juče zaposlenima da je „Tanjug ugašen 31. oktobra, i da će svi – od direktora do portira, dobiti otkaze, otpremnine i biti upućeni na tržište rada“. Međutim, kasnije, na sastanku sindikata, Dragišić je rekao da „Tanjug ne sme da izgubi ugovore“, pa će jedan broj ljudi nastaviti da radi po ugovoru o delu, kako bi obaveze prema pretplatnicima bile izvršene

Za potvrdu ove informacije, Dragišić se UNS-u nije javljao na telefon.

Istovremeno, do kasno sinoć, pravna služba Novinske agencije Tanjug pozivala je zaposlene, jednima da saopšti da od danas „ne moraju da dolaze na posao“, drugima da dođu da potpišu ugovore o raskidu radnog odnosa, dok su treći od urednika deska obavešteni da „ne moraju da dolaze na posao ukoliko ih niko ne bude pozvao“.

Na pitanje koje su zaposleni uputili advokatu UNS-a Zoranu Lakićeviću – da li treba da dolaze na posao (jer je nekima rečeno da ne moraju do poziva), Lakićević je rekao da „usmeni nalozi lica koje nije zakonom ovlašćeno da zastupa firmu ne mogu imati značaj, a nedolazak na posao je teška povreda radne obaveze koja može za posledicu imati otkaz“.

„Moraju postojati pisane odluke prema kojima će zaposleni moći da se odrede“, rekao je Lakićević.

Pravna služba Tanjuga zaposlenima je rekla rešenja o raskidu ugovora još uvek nisu spremna.

Ako je izvesno da se Tanjug gasi, još uvek nije poznato da li Vlada namerava da osnuje novu agenciju ili informativnu službu u kojoj bi radio izvestan broj sadašnjih zaposlenih.  O tome je, kako UNS saznaje, juče u Tanjugu bilo reči, a na osnovu informacija navodno dobijenih iz Vlade Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend