11. dec 2015.

Tasovac: Iznos takse znaće se posle izmene Zakona o javnim servisima

Iznos takse za javne servise će biti poznat posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o javnim servisima, kaže ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac

Tasovac je novinarima rekao da će, usvajanjem izmena i dopuna tog zakona, biti raspoloživa suma od četiri milijarde dinara za sufinansiranje javnih servisa RTS i RTV, koja je izdvojena u budžetu.

Tek kada parlament to usvoji, moći ćemo da idemo na sledeći korak i da objavimo visinu takse, rekao je Tasovac i podsetio da u Zakonu stoji da visinu takse određuju upravni odbori javnih servisa.

„Apsolutno verujem da ulazimo u mnogo lepše stranice srpske kulture, a nadam se isto tako i medijske scene“, naglasio je Tasovac.

Prema njegovim rečima, budžet Ministarstva kulture i informisanja za iduću godinu iznosi 11 milijardi dinara, dok je za 2015. iznosio 16 milijardi, „ali su svi zaboravili da su subvencije za RTS, RTV, Tanjug i Radio Jugoslaviju iznosile skoro devet milijardi dinara“.

„Deo koji se izdvaja za kulturu, odnosno za programe i konkurse, uvećan je za skoro 400 miliona dinara“, izjavio je Tasovac novinarima posle konferencije u Biblioteci grada Beograda.

Tasovac je dodao da kao ministar kulture, nikada neće biti u potpunosti zadovljan koliki je budžet.

„Veoma je, međutim, bitno da je ovaj budžet pravljen na realnim osnovama, sa jasnim prioritetima, što meni daje osnov da smatram da imamo šansu za novi početak“, rekao je Tasovac.

Upitan o smanjenju broja zaposlenih u ustanovama kulture, Tasovac je odgovorio da bi na nivou Republike on trebalo da bude manji za 116 ljudi.

Sigurno je da nema značajnog i stabilnog ulaganja u kulturu bez jake i stabilne ekonomije, naglasio je Tasovac i dodao da isto tako nema uspešnog društva bez jake kulture.

Prema njegovim rečima, Vlada je svesna da je ekonomija potrebna kulturi i da je kultura potrebna celom društvu.

Tasovac je istakao da su u budžetu obezbeđena sva sredstva potrebna za raspisivanje konkursa i završetak radova na obnovi Narodnog i Muzeja saveremene umetnosti.

„Ta sredstva su raspoređena za 2016. i 2017. ali to ne znači da ne možemo oba muzeja da završimo tokom 2016. godine, što je naš prioritet“, rekao je Tasovac.

Želimo suštinski da radimo na decentralizaciji, dodao je Tasovac, da bi lokalne samouprave na konkursima mogle da apliciraju za sredstva u iznosu od oko 170 miliona.

Ministar je istakao da su u budžetu za iduću godinu predviđena I 102 miliona dinara za otkup dela savremene vizuelne umetnosti, kao i sredstva za filmsku produkciju.

„Iduću godinu verovatno možemo da nazovemo godinom filma, pošto će najveća sredstva biti izdvojena za film“, naglasio je Tasovac.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend