30. dec 2014.

Tasovac: Mediji da kažu ima li cenzure

Ivan Tasovac. Foto: Blic

Foto: Blic

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac kazao je juče da nije zadovoljan medijskom slikom u Srbiji, ali da misli da će ona biti bolja i dodao da su za stanje u medijima odgovorni svi učesnici u medijskoj sceni.

Tasovac je na B92 rekao je da stanjem medija u Srbiji „nije zadovoljan, ali verujem da će ona biti mnogo bolja“ u dodao da je to „odgovornost apsolutno svih učesnika na medijskoj sceni“. Govoreći o cenzuri u domaćim medijima, Tasovac je rekao da Srbija „nije izolovana“ i da isti problemi postoje i u regionu.

Ima li autocenzure, cenzure? To je pitanje na koje svako mora da odgovori za sebe. Mislim da je malo licemerno pitati mene,

– Ima li autocenzure, cenzure? To je pitanje na koje svako mora da odgovori za sebe. Mislim da je malo licemerno pitati mene, kazao je Tasovac i dodao „da će vreme najbolje pokazati da li postoji ili ne postoji cenzura“, obrazlažući da je sam razgovor o cenzuri prvi korak u dokazivanju da ona ne postoji. Tasovac je kazao da na pitanje da li ima cenzure i u medijima treba da odgovore sami mediji, a ne on.

Ministar je dodao da je plan da Srbija predsedavanje OEBS-om iskoristi da „nametne medijske slobode kao temu“. Upitan da li OEBS treba da rešava problem cenzure u medijima u Srbiji, kazao je da taj problem država „sama rešava sa novinarskim udruženjima“.

Kao važan rezultat rada svog Ministarstva, Tasovac je ocenio donošnje seta medijskih zakona i dodao da će u 2015. godini biti doneta nova medijska strategija kojom će posebna pažnja biti posvećena medijskoj pismenosti.

– Posle punih 11 godina su doneti medijski zakoni. Nije pitanje samo donošenja zakona, već to što su doneti u roku. I sve vreme smo govorili da nije samo pitanje donošenja tih zakona već i implementacije, rekao je Tasovac.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend