30. dec 2014.

Policija upala u redakciju Klixa u Sarajevu, traže snimak razgovora Željke Cvijanović?

Policajac ispred prostorija Klixa. Foto: SB

Policajac ispred prostorija Klixa. Foto: SB

Nakon što su nedavno urednici i novinari portala Klix.ba pozvani na informativni razgovor a povodom objavljivanja snimka na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini dvojice zastupnika, na zahtjev Kantonalnog suda u Sarajevu policija je tokom jutra ušla u redakciju Klixa gdje vrše pretres.

Prema saopćenju koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUPRS-a izvršili su danas pretres prostorija preduzeća D.O.O.“Intersoft“ Sarajevo, koje koristi „Klix.ba“ u Sarajevu.

Iz MUPRS-a navode da se pretres vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz član 174, stav 2 Krivičnog zakona.

„Pretpostavljamo da se pretresi vrše zbog objavljivanja tajnih snimaka u kupovini glasova u RS-u. Nisu nam dali nikakve informacije i ne daju nam da uđemo u redakciju Klixa.“

Novinari na terenu saznaju da su svi uposlenici portala, urednici i novinari, zamoljeni da napuste prostorije redakcije, dok su na razgovoru zadržani urednik Jasmin Hadžiahmetović, direktori portala Dario i Mario Šimić te novinarka Edita Gorinjac.

Kako se nezvanično saznaje, policija pregleda računare u redakciji portala, a pretpostavlja se da će pretres trajati cijeli dan.

Portal Klix je početkom decembra kontaktirao MUPRS-a, te njihovog glavnog urednika Jasmina Hadžiahmetovića pozvao na informativni razgovor kako bi otkrili izvor i način na koji je ovaj portal došao do audio snimka o kupovini ‘papaka’ premijerke Željke Cvijanović.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić pozvala je sve novinare da dođu ispored redakcije Klixa i protestuju zbog ovih dešavanja.

„Pretpostavljamo da se pretresi vrše zbog objavljivanja tajnih snimaka u kupovini glasova u RS-u. Nisu nam dali nikakve informacije i ne daju nam da uđemo u redakciju Klixa. Obavijestila sam sve medije i pozivam novinare da dođu pred prostorije Klixa jer novinari imaju pravo na zaštitu svojih izvora informacija“, rekla je Rudić, dodavši:

„Umjesto da policija istražuje autentičnost snimka i da se bavi time da li je bilo kupovine glasova, oni maltretiraju novinare i bave se efemernom stranom tog slučaja“, rekla je Rudić za Oslobođenje.

Općinski sud u Sarajevu izdao je nalog za pretres portala, potvrdila je za AA Amra Hodžić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Općinskog suda u Sarajevu.

„Dana 24. 12. Opštinski sud u Sarajevu je prihvatio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te je sudija za prethodni postupak ovog suda izdao naredbu za pretres prostorija pravnog lica Intersoft zbog postojanje sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja prema Krivičnom zakonu RS-a“, rekla je Hodžić za AA.

Hodžić je dodala da je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo uputilo prijedlog na osnovu zamolnice Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

„Naredbu će provesti ovlaštena lice MUP-a KS uz saradnju i pristustvo načelnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije RS-a“, odgovorila ja Hodžić na pitanje zašto su akciji prisustovali i službenici MUPRS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend