28. nov 2014.

TV Pink krši prava dece

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) upozorava Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da je Televizija Pink grubo prekršila Zakon o javnom informisanju i medijima i Kodeks novinara Srbije objavljivanjem intervjua s majkom, koja optužuje supruga za obljubu njihove troipogodišnje ćerke,.

NUNS smatra da je otkrivanjem identiteta majke, TV Pink u svom Jutarnjem programu, zapravo, ugrozila elementarna prava žrtve jer je otkrivanjem punog identiteta majke učinila poznatim i identitet maloletnog lica, čime je na najgrublji način povređeno i pravo na privatnost žrtve.

Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se “maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes”. Novinarski kodeks obavezuje novinara  da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja, između ostalog, podataka o zajednici u kojoj živi.

NUNS poziva REM da reaguje povodom ovog slučaja, ali i podseća ostale medije koji se bave ovakvim ili sličnim porodičnim tragedijama da je njihova prevashodna obaveza da zaštite decu od jeftinog senzacionalizma koji im može naneti neprocenjivu štetu u njihovom daljem životu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend