06. nov 2015.

UNS i NUNS: Kazniti napadača na ekipu Politike

unsnunsUdruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas napad na ekipu Politike u Beogradu i zatražilo da počinioc bude kažnjen u skladu sa zakonom

„UNS podseća da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i očekuje od nadležnih da što pre otkriju odgovorne i procesuiraju ih u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od pravosudnih organa da kazne odgovorne za napad na novinrsku ekipu dnevnog lista Politika.

Novinarku Danijelu Vukosavljević i njenog kolegu fotoreportera Politike juče je, dok su prikupljali informacije o eksploziji bombe na beogradskom Vračaru, napao Božidar Filipović, stanar zgrade ispred koje se dogodila eksplozija.

Kako je NUNS saopštio, Filipović je novinarku i fotoreportera pozvao da uđu u njegov stan što su oni učinili verujući da će dobiti informacije. U stanu su zatekli ekipu lista Alo i zatim doživeli strašne pretnje.

Osuda napada na urednicu portala Jugmedija

Urednicu portala Jugmedija Milicu Ivanović napao je juče, na novinarskom zadatku, rukovodilac hladnjače „Porečje” iz Vučja Goran Živković. Kako je Ivanovićeva navela, on ju je prvo uhvatio za vrat i tražio da napusti krug fabrike, a zatim je vređao, pretio joj i pokušavao da joj otme fotoaparat.

Direktor hladnjače Nebojša Videnović rekao je za UNS da je „iznenađen jučerašnjim incidentom i da mu je žao što se to desilo” i dodao da će radnik biti kažnjen, a da nadležni organi treba da odrade svoj posao. Napad na Milicu Ivanović osudilo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend