07. mar 2015.

Uređivačka nezavisnost i finansijska održivost za RTK

imageIz Brisela poručeno da sve treba uraditi kako bi se sačuvala uređivačka nezavisnost RTK-a i pronašlo održivo finansiranje.

Portparolka evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, Maja Kocijančić izjavila je da je potrebno osigurati uređivačku nezavisnost, profesionalnost i finansijsku održivost Radio Televizije Kosova.

Kocijančić je pozvala skupštinu Kosova da osigura uslove za rad RTK-a u skladu sa zakonom.

“Evropska unija pridaje veliku važnost slobodi izražavanja i slobodi medija. U svom godišnjem Izveštaju o napretku za Kosovo EU konstantno izražava zabrinutost povodom uređivačke nezavisnosti javnog emitera”, rekla je Kocijačić danas na konferenciji za novinare u Briselu.

Kocijančić je izjavila da se mora učiniti sve da javni servis Kosova služi građanima.

“Pozvali smo skupštinu Kosova da obezbedi uslove za nezavistan i transparentan javni emiter, da se pronađe rešenje za dugoročno održivo finansiranje RTK-a, kako predviđa zakon, i da se osigura da izbor članova Borda bude zasnovan na stručnosti i profesionalizmu”, izjavila je ona.

Kocijančić je izjavila da se mora učiniti sve da javni servis Kosova služi građanima.

“Nedavna dešavanja su jasan signal da se situacija nije popravila. Menadžment javnog emitera i skupština Kosova treba da osiguraju da RTK ispuni sve obaveze previđene zakonom, odnosno da služi javnosti, bude nezavistan, nepristrasan, bez komercijalnog i vladinog uticaja”, izjavila je portparolka evropskog komesara.

Kocijančić je ovo izjavila odgovaravajući na pitanje novinara o nedavnim dešavanjima kada je grupa urednika vesti u televizijskom programu na albanskom jeziku RTK1 optužila vršioce dužnosti odgovornih urednika da sprovode cenzuru, zahtevajući njihovu smenu. Samo dan pošto su ti isti urednici izabrani za glavne i odgovorne urednike RTK kanala -TV 1 i TV3, Bord RTK-a je poništio takvu odluku uz obrazloženje da se kasnilo u procedurama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend