27. avg 2015.

Veličao Hitlera na Facebooku, osuđen na 8 mjeseci

Osam mjeseci u zatvoru će provesti 28-godišnji Austrijanac koji je jučer u Welsu osuđen zbog antisemitskih i nacističkih objava na Facebooku. Njegov zločin je to što je prošlog rujna, komentirajući sukob u Gazi, objavio nekoliko spornih postova, piše Austrijski The Local

„Ne pokazujte fotografije naše mrtve braće, djece, žena. Pokazujte samo fotografije njihovih žena i djece“, „Smrt Židovima, ubio bih ih plinom“ i „Hitler je pokazao svijetu da je bio u pravu, Sieg Heil!“, statusi su koje je napisao.

Njegov 26- godišnji istomišljenik koji je pod njegov post napisao: „“Sieg Heil! Adolf Hitler!“, oslobođen je. Obojica su rođeni u Turskoj, no imaju austrijsko državljanstvo i žive u Wellsu. Iako su već osuđivani, to nije zbog ovakvih djela, a dosad nisu povezivani s desničarskom scenom.

Bilo je i postova za koje mu se nije sudilo

Na sudu su priznali da su objavili te postove, a mlađi je rekao da je njegov komentar glup i da nije tako mislio. Stariji je u vrijeme objave svojih statusa bio u klinici za liječenje od ovisnosti o drogama, prvo je policiji priznao da je objavio „zabavan“ post, a kasnije je krivnju pokušao svaliti na svog cimera, za kojeg je rekao da je shizofreničar iz nacističke obitelji.

„Nije važno tko je napisao, žao mi je“, rekao je tijekom završne riječi.

Iako je njegov odvjetnik tvrdio da je objava bila posljedica nepromišljenog trenutka, tužitelj je pokazao drugi njegov post za koji mu se nije ni sudilo.

„Doći će dan kada će samo arijevci živjeti zajedno. Plave oči, plava kosa, naš vođa je prekrasan“, napisao je ovaj mladić podrijetlom iz Turske.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend