10. mar 2015.

Vlast mora da zaštiti novinare

nunsOdlaganje emitovanja emisije „Reporter“ na TV B92 zbog pretnji novinarima još je jedan žalostan pokazatelj ugroženosti novinarskih sloboda i stvarnog stanja na srpskoj medijskoj sceni. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) tim povodom poziva vlasti da preduzmu ozbiljne mere kako bi se novinarima osiguralo da bez pritisaka i pretnji rade svoj posao

NUNS podseća da se već danima vodi oštra kampanja protiv autorke emisije Brankice Stanković i da članovi uprava sportskih klubova, kao i ljudi iz navijačkih organizacija, otvoreno prete novinarima. Država na ovo ugrožavanje medijskih sloboda i lične bezbednosti novinara nije reagovala odgovarajućim merama, niti su predstavnici vlasti ičim pokazali da su uznemireni zbog pretnji koje dolaze iz uprava sportskih klubova i navijačkih grupa.

U orkestriranim napadima, na žalost, otvoreno učestvuju i neki mediji, što je za osudu. Još jednom pozivamo sve kolege na solidarnost, bez koje nije moguće izboriti bolje uslove za nesmetan rad novinara. U tom važnom poslu nužna je i snažnija podrška šire javnosti.

Kolege iz B92 bavile su se korupcijom u sportskim klubovima, o čemu se u javnosti u pola glasa govori već decenijama. Činjenica da se emisija odlaže zbog pritisaka i pretnji izaziva duboku zabrinutost jer pokazuje da pred onima čije se učešće u korupciji istražuje uzmiču i vlast i javnost. Takvo stanje je neodrživo i vodi ka daljem urušavanju osnovnih načela demokratije i slobode javne reči.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend