01. okt 2014.

Vlast se najviše plaši satire

dsarkomitrovicProšlo je skoro godinu dana otkako se jutarnji program „Mentalno razgibavanje“ ne može u čuti u etru srpskih radio-stanica. Autor Darko Mitrović, koji je više od četiri godine emisiju radio u tandemu sa Markom Stepanovićem, ne krije u razgovoru za Danas da je još uvek ogorčen što „Razgibavanje“ više ne postoji, kao i da je razočaran što nijedan medij u Srbiji ne sme da se usudi da ga zaposli.

– Dugo mi je trebalo da uopšte pronađem sebe posle prestanka rada na radiju. Posle jedno četiri, pet meseci shvatio sam da bih mogao da se bavim onim za šta sam se prvobitno školovao, a to je zapravo grafički dizajn. Tako smo ja i supruga pokrenuli jedan mali, baš mali, porodični biznis u okviru koga smo napravili majice koje smo brendirali pod imenom Arsen Lupiga. Naravno da je teško samo od toga izdržavati porodicu i mora da se pored radi još mnogo drugih stvari. Paralelno s tim ponovo počinjem da se bavim stend-ap komedijom jer jednostavno ne mogu da ćutim i to je trenutno pravi, a izgleda i jedini način da kažem ono što mislim – priča Mitrović.

Oni kojima nedostaje satira iz „Mentalnog razgibavanja“ imali su priliku da u subotu u bifeu Ventil vide stend-ap komediju Darka Mitrovića pod nazivom „Žitije Darkovo“. Oni koji su propustili ovu priliku, imaće novu 31. oktobra u Mikser hausu.

– Imao sam apstinenciju od devet meseci i puno toga se nakupilo. „Žitije Darkovo“je moje gledanje na sve ono što se dešavalo prethodnih devet meseci, koliko me nigde u javnosti nije bilo. Neću zaobići nijednu temu i nadoknadiću sve ono što je propušteno prethodnih meseci. Biće to kao Mentalno razgibavanje na radiju, samo što ću ovaj put uživo ispred sebe imati slušaoce – priča Darko Mitrović.

Ako vlast nije spremna da podnese kritiku, nego ukida „Mentalno razgibavanje“, napada sajtove poput „Peščanika“ i ne znam šta još, onda i ne zaslužuje da bude vlast.

Svoja razmišljanja redovno iznosi na socijalnim mrežama. Nije tajna da je uglavnom upereno protiv vlasti.

-Logično je da vlast treba da podnese najveću kritiku. Ako vlast nije spremna da podnese kritiku, nego ukida „Mentalno razgibavanje“, napada sajtove poput „Peščanika“ i ne znam šta još, onda i ne zaslužuje da bude vlast. Drugo je da sam ja imao političku emisiju, sa njom bi možda nekako i mogli da se izbore. Satira, odnosno podsmeh, strašno je jaka stvar. Mnogi nisu uspeli da je podnesu, uglavnom mali ljudi. Ova vlast se verovatno zato najviše plaši satire. Na svu sreću još uvek ima izuzetaka kao što su Zoran Kesić, Marko Somborac, Koraks… Oni su nekim čudom još uvek opstali, ali pitanje je dokle. Ja ne kažem da smo mi bili ludo hrabri jer za ono što smo radili ne bi trebalo da se ima hrabrost već da to bude potpuno normalno u svakoj zemlji. Sa ove distance mogu da kažem da možda nisam razmišljao da će me neke stvari dovesti do toga da devet meseci nemam posao, a da mi svi kažu da sam najbolji. Pare od odštete od raskida ugovora sa B92 sam potrošio, tako da oni koji misle da sam se obogatio ne moraju više da brinu. Umro mi je otac u međuvremenu i desilo još drugih porodičnih stvari zbog koje su te pare odmah otišle. Glavni problem je što postoji autocenzura drugih medijskih kuća koje ne žele da se zameraju ovoj vlasti tako što će zaposliti mene. Oni tobože razmišljaju: „Darko je ovakav i onakav, i šta ćemo da radimo ako kaže nešto što se nekome neće dopasti…“ S druge strane, ja ne pristajem da budem puki čitač sa promptera, niti kreativni izveštač vremenske prognoze. Moja je odluka bila da izaberem ovakav put. Moja porodica nažalost trpi zbog toga, ali neću odustati od svog izbora ni po koju cenu – kaže Darko.

Ipak, nije očekivao jaču reakciju udruženja novinara i drugih redakcija.

– Ovde se nažalost novinari plaše političara, umesto da je obrnuto. Svuda na Zapadu imate političare koji strepe svaki dan od toga šta će neki novinar da napiše ili kaže, a kod nas je sve to naglavačke. Ovde novinari kleče na kolenima. Doduše, danas se svako naziva novinarem. Ja za sebe ne tvrdim da sam novinar, nikada to nisam ni pričao. Ja sam radio-voditelj, radio-animator, neko kome je dato da iznosi lično mišljenje na satiričan način. Pravi novinari su Olja Bećković, Dragan Bujošević, Olivera Kovačević… Novinarska udruženja su jedna jako smešna stvar u ovoj zemlji. Sem jedne blage reakcije u kojoj je UNS, čiji sam član, zahtevao da se sazna zašto je stvarno ukinuto „Mentalno razgibavanje“, niko drugi nije reč rekao. Posle svega sam čak doživeo da u novinama gde je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović glavna urednica budem neosnovano napadan kroz tekstove Ištvana Kaića, za koga se dobro zna da je čovek Vladimira Popovića Bebe, što opet jasno govori o pozadini svega što se dogodilo mojoj emisiji – objašnjava Mitrović.

Na društvenim mrežama su se pojavile razne verzije o razlozima prekida emisije. Kolale su priče po internetu tipa: „oni su bili vulgarni, pa su ih zato skinuli“, „prodali su se za pare“…

-Jedan kvazinovinarčić koji voli da se ulizuje Vučiću napisao je čak da sam „primio pare da bih ćutao“. Sigurno nije tačno da sam rešio da se penzionišem onda kada sam najslušaniji. Istina je da smo Marko i ja morali da se sporazumno raziđemo sa B92, a u pitanju je potpuno politički razlog. Poslednje „Razgibavanje“ emitovano je 25. decembra, kada smo doslovno ukinuti. Tih dana se nezvanično pričalo da se premijer ponovo oženio, ali niko to nije smeo da objavi. Mi smo tu vest videli jedino na Telepromteru i na osnovu toga smo tog ponedeljka napravili šalu, odnosno satiru, komediju, nazovite to kako god hoćete, nazivajući ga mladoženjom u emisiji. Tada je bila aktuelna i poseta austrijskog ministra Sebastijana Kurca, čije smo prezime u šali menjali kroz padeže. Neki su to posle protumačili kao vulgarnost, a po meni je to samo dovitljivost i prednost našeg jezika koji je izuzetno bogat. Onima kojima je to smetalo kao šala, onda im je verovatno vulgarno i samo prezime austrijskog ministra. Ako neko dovitljivost našeg jezika smatra vulgarnošću, onda jedino mogu da mu poručim da pročita „Crven ban“ Vuka Stefanovića Karadžića, pa će mu možda sve ovo što pričam biti jasnije. Ne mogu da prihvatim da je šala o Kurcu i Vučiću bila vulgarnost, a naročito me ta ocena vređa jer je za mene mnogo vulgarnije kada uključim televizor u „prajm tajmu“ i vidim seriju „Lud, zbunjen, normalan“, koja obiluje vulgarnim rečenicama i psovkama. Svako ko je makar jednom pogledao svetski poznate „Džon Stjuart dejli šou“ ili „Kolbert riport“ shvatiće da smo mi bukvalno male bebe u odnosu na njih. Mi smo u toj emisiji najavili i da ćemo se sutradan baviti Vučićevom biografijom, pošto smatramo da mu treba jedna drugačija, novija. Posle toga je usledio poziv na sastanak sa menadžmentom na kome nam je rečeno da smo preterali sa tim emisijama i da treba da se javno izvinimo, što sam ja decidirano odbio jer se očigledno cenzura krila iza svega toga. Usledila je prinudna prednovogodišnja pauza, iako nismo imali priliku ni da se pozdravimo sa slušaocima i kažemo im kada se vraćamo sa tog navodnog odmora, a onda u nedostatku drugih opcija i sporazumni raskid saradnje vansudskim dogovorom, odnosno medijacijom. Nismo mogli da pristanemo na uslov da treba da potpuno promenimo emisiju i da novi koncept dostavimo glavnom uredniku koji treba da ga odobri. „Mentalno razgibavanje“ je po zvaničnim istraživanjima imalo milion slušalaca na dnevnoj bazi i smatrali smo da je to dovoljan argument da radimo dobro i da ništa ne treba da menjamo, što nam je između ostalog tada garantovao i novi dvogodišnji ugovor koji smo sa B92 potpisali samo par meseci ranije – kaže Darko Mitrović.

Slušali nas političari

– Za neke političare sigurno znam da su nas slušali. Ne znam da li sada da ih imenujem… U stvari, zašto da ne. Niko od njih nije mene zaštitio, pa zašto bih ja sada njih. Redovno nas je slušao Boris Tadić dok je bio predsednik. Znam i da nas je slušao Simo Čulić iz kabineta predsednika Tomislava Nikolića, koji me sada više navodno ne poznaje. Slušao nas je i Branko Ružić. Očigledno nas je slušao i Žarko Obradović, koji se žalio na pojedine emisije. Uz njih ima i gomila onih poslušnika što slušaju, pa šefovima u svojim strankama prepričavaju sadržaj – kaže Darko.

Bili smo oštriji prema Tadiću

Da smo za četiri godine postojanja „Mentalnog razgibavanja“ prozivali samo Aleksandra Vučića, razumeo bih eventualnu njihovu bojazan da im ne upropastimo glasove neposredno uoči izbora, ali to naprosto nije tako. Svi koji su nas pratili znaju da smo podjednako oštri, a možda čak i oštriji, bili prema Borisu Tadiću dok su demokrate bile na vlasti. Mi smo tada radili na radiju S kod Zorana Bakija Anđelkovića, a nismo imali problem ni da zbijamo šale na račun Ivice Dačića i ostalih funkcionera SPS-a. Čak smo tada prozivali i Bakijevog kuma, pa to nikome nije smetalo – kaže Darko Mitrović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend