18. avg 2014.

Vučićevo spinovanje

danasNakon brojnih najava u prethodnim mesecima, premijer Aleksandar Vučić objavio je juče ugovore sa Etihadom o kupovini udela u Jat ervejzu i sa Al Ravafedom o kupovini poljoprivrednog zemljišta. Vlada je na ovaj korak bila praktično primorana, pošto je samo nekoliko dana pre toga nacrte ugovora i veoma kritičku analizu njihovih odredbi objavio BIRN i, kako je to neprimereno formulisao predsednik Vlade Srbije, „Miškovićeve novine Vreme“.

Ali, način na koji je Vučić odlučio da ova dokumenta objavi u medijskom smislu, veoma je vešt.

Vlada je na ovaj korak bila praktično primorana, pošto je samo nekoliko dana pre toga nacrte ugovora i veoma kritičku analizu njihovih odredbi objavio BIRN i, kako je to neprimereno formulisao predsednik Vlade Srbije, „Miškovićeve novine Vreme“.

Prvo: termin.

Šest sati po podne, kada se prva izdanja svih novina već zaključuju i kada su novinari već proveli ceo dan na poslu. Premijerov govor trajao je oko sat vremena, a ugovori su objavljeni tek kada je konferencija završena, dakle posle sedam sati uveče. Usred TV špica, takođe. Logična posledica je da novinari nisu imali vremena da ugovore uopšte pogledaju, a kamoli da ih pročitaju i analiziraju i da čitaocima i gledaocima ponude objektivan izveštaj o ovim dokumentima – jer novine moraju da idu u štampu, a većina udarnih informativnih emisija se preklapa sa premijerovim govorom. Umesto dodatnih analiza, osvrta i komentara, medijima je preostalo da jednostavno prenesu ono što je Vučić izgovorio na konferenciji. A rekao je sve najbolje, i o Etihadu i o Al Ravafedu.

Drugo: milijarda.

Jedan od najefektnijih i najkorišćenijih načina medijskog „spinovanja“ je da se „sedmoj sili“ umesto jedne (negativne) priče, ponudi druga (pozitivna), koju ne mogu da odbiju. Onda ta druga vest pokupi naslove, a ona prva padne u zasenak. Tako je premijer već na početku govora o ugovoru sa Etihadom javnosti obznanio vest koja sa zakazanom konferencijom nema baš nikakve veze: da su Ujedinjeni Arapski Emirati baš tog dana Srbiji uplatili milijardu dolara dogovorenog kredita.

Prosto izvanredna koincidencija. Možda simptomatična, sumnjiva, namerna, ali nikako takva da je mediji mogu zaobići. Milijarda je za Srbiju bitna i „obezbeđuje likvidnost budžeta do kraja marta sledeće godine“. Svi mediji su bili primorani da tu vest, bez dvojbe relevantnu, udarno plasiraju i tako neizbežno skrajnu glavnu temu – Etihad.

A sam ugovor sa Etihadom ćemo tek čitati. Vrlo je moguće da on uopšte nije loš za Srbiju ili da je bar bolji od alternativnog bacanja para u stari Jat. Ali, moguće je i da je stvarno loš. Sigurno je samo da podaci koje nam je dao premijer nisu dovoljni da se formira valjan zaključak.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend