18. avg 2014.

„Obama neprijatelj slobode štampe“

Beta/AP

Beta/AP

Novinar “Njujork tajmsa“ i dobitnik Pulicerove nagrade Džejms Rizen nazvao je predsednika SAD Baraka Obamu najvećim neprijateljem slobode štampe.

Rizen je optužio Obamu da agresivno progoni novinare koji u izveštajima o osetljivim temama kritikuju američku administraciju.

Američkom novinaru preti zatvorska kazna zbog izveštavanja o nespretnoj obaveštajnoj operaciji koja se završila tako što su Iranu otkrivene nuklearne tajne.

Američko Ministarstvo pravde već duže vreme pokušava da ga primora da svedoči i otkrije ime poverljivog izvora izveštaja na kojem se temelji i Rizenova knjiga „Ratno stanje“, objavljena 2006. godine.

Američkom novinaru preti zatvorska kazna zbog izveštavanja o nespretnoj obaveštajnoj operaciji koja se završila tako što su Iranu otkrivene nuklearne tajne.

Vrhovni sud je nedavno odbacio Rizenov zahtev za povlačenja naloga za svedočenje i novinar je priznao da je iscrpeo sve zakonske opcije, te da bi već na jesen mogao da završi u zatvoru.

Ukoliko se to dogodi, Rizen će biti prvi novinar osuđen zbog odbijanja da otkrije izvor od 2005. godine, kada je zbog iste optužbe bila zatvorena bivša novinarka „Njujork tajmsa“ Džudit Miler.

Ministarstvo pravde je pokrenulo istragu protiv Rizena još 2006. godine zbog tekstova o nezakonitom prisluškivanju američkih građana posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine, a potom i povodom navoda iz knjige „Ratno stanje“.

Administracija tadašnjeg predsednika Džordža Buša uhapsila je Džefrija Sterlinga, bivšeg agenta Centralne obaveštajne službe, zbog optužbe da je bio izvor Rizenovih izveštaja, a Obamina administracija pokušava da primora novinara da svedoči protiv Sterlinga i potvrdi da mu je on bio izvor, piše „Gardijan“.

„Mnogi ljudi i dalje misle da je to neka vrsta igre… Oni ne žele da veruju da Obama želi da uguši štampu i uzbunjivače, ali on to radi. On je najveći neprijatelj slobode štampe u ovoj generaciji“, rekao je Rizen.

Prošle sedmice su grupe boraca za slobodu štampe predale peticiju s više od 100.000 potpisa Ministarstvu pravde, tražeći da se odbaci slučaj protiv Rizena.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend