19. okt 2015.

Vulin: NUNS izašao iz okvira svoje nadležnosti

FoNet-VULIN-NOVINARINUNS bi morao da bude strukovna organizacija koja će da se bavi, na prvom mestu, položajem novinara i etikom koju mediji sprovode, a ne da deli lekcije i određuje ko je apsolutno zaštićen, a ko nema prava ni da se brani, rekao je ministar Aleksandar Vulin

NUNS bi morao da bude strukovna organizacija koja će da se bavi, na prvom mestu, položajem novinara i etikom koju mediji sprovode, a ne da deli lekcije i određuje ko je apsolutno zaštićen, a ko nema prava ni da se brani, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da Srpska napredna stranka (SNS), saopštenjem povodom gostovanja Zorana Panovića, glavnog i odgovornog urednika „Danasa“ u Drugom dnevniku RTS-a, vrši otvoren pritisak na uređivačku politiku javnog servisa.

Glavni urednik lista „Danas“ Zoran Panović rekao je sinoć u Dnevniku RTS, komentarišući proslavu povodom sedam godina rada SNS, da je to „Vučićeva predstava“, jer je „morao da zna“ šta će u svom govoru poručiti režiser Emir Kusturica.

Vulin je ocenio da je NUNS izašao iz okvira svoje nadležnosti i dodao da nema nijednog razloga da se pomisli da je Kustirica imao bilo kakav pritisak da će reći ovo ili ono.

„Govorio sam na desetinama skupova SNS, bio sam gost SNS na desetinama mitinga, predizbornih okupljanja, na prvoj godišnjici…, nikada me Aleksandar Vučić nije pitao šta ću reći i nikada mu nisam rekao jedno slovo onog šta ću reći. Dakle te priče o režijama i nameštanju, iz mog primera vam govorim, su apsolutna laž“, rekao je Vulin novinarima.

On je ocenio da bi NUNS morao da nauči da prestane da deli medije na one koji su podobne i nepodobne, na one koje treba i ne treba štititi.

„Morao bi posebno da nauči da ne treba učesnike javnog života da deli na one čija svaka reč mora da bude svetinja i mora da bude zaštićena i na one koji ne smeju ništa da kažu čak ni u svoju odbranu. Ja vrlo dobro znam kako to izgleda i kako je, kada se vodi hajka protiv vas, a nemate pravo čak ni da se branite“, rekao je Vulin.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend