26. nov 2014.

Za Savet RTS-a bez političara

rts2Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje utvrdio je tekst predloga odluke o pravilima o sprovođenju javnog konkursa za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove Radio-televizija Srbije i uputio ga parlamentu da ga razmotri i donese po hitnom postupku.

U odluci kojom se uređuje postupak sprovođenja javnog konkursa za izbor kandidata za članove Programskog saveta RTS-a navodi se da skupštinski odbor nadležan za oblast javnog informisanja raspisuje javni konkurs šest meseci pre isteka mandata članovima tog saveta.

Kako se navodi u odluci, kandidat za člana Programskog saveta RTS-a bira se iz reda stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslenika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije.

Takođe se navodi da kandidat za člana ne može biti nosilac javnih i političkih funkcija.

U roku od 15 dana od zaključenja konkursa, nadležni odbor utvrđuje listu svih prijavljnih kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, a zatim s njima obavlja razgovor. U roku od četiri meseca od utvrđivanja liste kandidata, odbor utvrđuje konačnu listu od 30 kandidata Programskog saveta koju dostavlja Upravnom odboru RTS-a.

Konačna lista treba da odražava teritorijalnu, nacionalnu, versku, polnu i drugu strukturu stanovništva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend