11. apr 2016.

Zahtevamo otkrivanje istine i kažnjavanje odgovornih za ubistvo Slavka Ćuruvije

599707_slavko-curuvija-foto-dalibor-danilovic_fTakav zahtev predstavlja naš dug prema čoveku koji je svoj život ugradio u temelje slobodnog novinarstva u Srbiji, ali i prema svim hrabrim novinarima kod nas, kaže se u saopštenju Slavko Ćuruvija fondacije povodom 17 godina od ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina

„Sedamnaest godina nakon što su dvojica maskiranih ubica prišli Slavku Ćuruviji u haustoru zgrade u Beogradu u kojoj je živeo i s leđa ispalili više metaka u njega, konačno smo u prilici da izgovorimo: ‘Suđenje je u toku’.

Da li će to biti dovoljno da se sazna istina o izvršiocima, ali i o naručiocima ubistva? Da li će ‘javna tajna’ da je Slavko Ćuruvija pao kao jedna od poslednjih žrtava monstruoznog režima Slobodana Miloševića najzad dobiti oblik neporecive sudske istine? Ne znamo, ali, kao javnost Srbije, imamo pravo i obavezu da zahtevamo otkrivanje svakog, pa i najmanjeg komadića mozaika ovog užasnog zločina, kao i pravične kazne za one koji su ga osmislili i sproveli“, kaže se u saopštenju Slavko Ćuruvija fondacije i dodaje:

„Takav zahtev predstavlja naš kolektivni dug prema čoveku koji je svoj život ugradio u temelje slobodnog novinarstva u Srbiji, ali i prema svim hrabrim novinarima koji danas rizikuju svoje živote nastojeći da nas informišu o pokušajima da se naše slobode ugroze, a naše društvo opljačka, za korist male grupe beskrupuloznih moćnika.

Takvih novinara je sve manje jer su pritisci na njih sve snažniji i sve uspešniji. Ako se dogodi da slobodna reč u Srbiji nestane, nestaće i šansa da Srbija ikada postane pristojno mesto za život.

Slavko Ćuruvija fondacija pažljivo prati suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, kao i sve slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara u Srbiji, i nastaviće to da radi i u budućnosti. Još jednom pozivamo javnost da nam se u tome priključi, ali i da odlučnije i masovnije stane u odbranu novinara i medija, kad god i gde god njihova sloboda i bezbednost budu ugrožene“.


Beograd, 11. april 2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend