25. maj 2015.

Zašto je novinaru iz Srbije zabranjen ulazak u Rusiju

stevan dojcinovic mcrsNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog zabrane ulaska u Rusiju novinaru Stevanu Dojčinoviću. NUNS očekuje od Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije i Amabasade Rusije objašnjenje zbog čega je novinaru Dojčinoviću onemogućen boravak u ovoj državi

Novinar Stevan Dojčinović je trebalo da održi predavanje studentima Fakulteta za žurnalistiku u gradu Voronježu. Na aerodromu Šermetjevo, međutim, 13. maja 2015. godine, i pored uredne dokumentacije i pozivnog pisma, zadržan je na graničnoj kontroli. Nakon što je 24 časa bio izolovan, vraćen je redovnim letom u Srbiju.

Bez ikakvog obrazloženja, rečeno mu je da u Rusiju ne sme da dolazi do 2020. godine.

NUNS smatra ovakav postupak skandaloznim jer Stevan Dojčinović nije prekršio nijedan zakon, niti ima osnova da mu se ograničava kretanje, tim pre što je u Rusiju krenuo na poziv Fakulteta za žurnalistiku u Voronježu.

NUNS očekuje objašnjenje od nadležnih vlasti Rusije jer ovakvi postupci dovode u pitanje osnovne međunarodne demokratske standarde koji novinarima garantuju slobodu kretanja, bez ikakvih ograničenja.

Beograd, 25. maj 2015.

 Foto: mc.rs 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend