29. mar 2016.

Zašto je smenjen urednik „Danasa”

zoran_panovic_mcrs

Zoran Panović, foto: Medija centar Beograd

Politička i medijska čaršija Beograda uverena je da je razlog što „nije bio dovoljno opozicion”, dok akcionari to negiraju

Zoran Panović nije više glavni i odgovorni urednik „Danasa”. Na njegovu funkciju postavljen je dosadašnji kolumnista ovog lista Dragoljub Draža Petrović. Tako je u subotu odlučila Skupština akcionara „Dangraf”, preduzeća koje izdaje „Danas”. U saopštenju akcionari su „odali priznanje Zoranu Panoviću na uspešnom rukovođenju listom u proteklih sedam godina, koliko je obavljao dužnost glavnog i odgovornog urednika”, ali nisu objasnili zašto. Obrazloženje za takvu odluku nije dobio ni Panović.

– Zaista ne znam. Članove skupštine sam pitao da li je bilo propusta u radu i rečeno mi je da smo korektno sarađivali. Ovo je privatna firma u kojoj vlasnici samostalno donose odluke – rekao je Panović koji će nastaviti da radi u „Danasu” kao kolumnista.

Iz zvaničnog saopštenja jedino je jasno da razlog nisu finansije, budući da su akcionari istakli kako je firma uspešno poslovala uprkos poteškoćama. To potvrđuje i nedavni izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije iz kojeg se vidi da je „Danas” od 2011. do 2014. godine iz budžeta dobio oko 244 miliona dinara, iako je reč o novini ssa skromnim tiražom od nekoliko hiljada primeraka. Među akcionarima „Danasa” su novinari ovog lista Grujica Spasović, Radomir Ličina, Zdravko Huber, Rade Radovanović, zatim sindikalac Branislav Čanak i drugi.

OBRADOVIĆ: NE ZNAM RAZLOGE

Predsednik Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović kazao je za „Politiku” da ne zna prave razloge smene. „Nikakve druge razloge ne znam, ako oni uopšte postoje”, rekao je Obradović.

Međutim, politička i medijska čaršija Beograda spekuliše da su razlozi Panovićeve smene političke prirode. Navodno, zamereno mu je to što „nije bio dovoljno opozicion”. Kao dva najveća greha drugosrbijanci mu spočitavaju ćevape sa Aleksandrom Vučićem i prošlonedeljno gostovanje sa premijerom kod Milomira Marića u emisiji „Ćirilica”.
Panović se u izjavi za naš list nije izjašnjavao o mogućoj političkoj pozadini njegove, ali se pre dva meseca u kolumni požalio čitaocima da ga tviteraši kritikuju zbog odlaska na prijem kod Aleksandra Vučića, na koji su inače bili pozvani urednici svih novina. Navodno, tviteraši su u tim ćevapima opazili njegovu „prorežimsku slabost”.

Kako bi razuverio drugosrbijance Panović je preneo i deo dijaloga koji je vodio sa premijerom, jer kako kaže mogli su da vide samo sliku ali ne i ton. „Panoviću, ne sekiraj se, strpi se još malo i doći će tvoji.” „A koji su moji?”, pitao je u vili „Bokeljka” Panović Vučića.

Jedan od akcionara koji su odlučivali postavljanju novog urednika Grujica Spasović negira da su kumovali bilo kakvi politički razlozi.
– Nema posebnih razloga. Listu je potrebna nova energija, a Panoviću odmor – kazao je Spasojević.

A novu energiju, kako veruju, doneće Dragoljub Petrović koji je novinarsku karijeru gradio u „Borbi”, „Našoj Borbi” „Glasu javnosti”, ali i „Kuriru” što je bio jedan od otežavajućih razloga kada je Panović odlučio da ga dovede u svoju ekipu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend