28. avg 2014.

Završena dopunska istraga o ubistvu Ćuruvije

ĆuruvijaDopunska istraga o ubistvu beogradskog novinara Slavka Ćuruvije završena je juče saslušanjem dvojice svedoka u Specijalnom sudu, saznaje Danas.

Naime, saslušani su Veselin Lečić, nekadašnji oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO), i Branko Važić, bivši načelnik Četvrtog odeljenja Državne bezbednosti Srbije. Lečić i Važić su i ranije bili saslušavani u okviru ove istrage. Na ovaj način okončana su dopunska saslušanja svedoka, nakon što je Krivično vanraspravno veće Specijalnog suda odlučilo da ne potvrdi optužnicu za ubistvo Ćuruvije. KV veće je krajem jula vratilo ovaj predmet u fazu istrage, smatrajući da je potrebno ispitati određene svedoke, obaviti sudskomedicinska veštačenja, kao i dopunsko balističko veštačenje. U medijima se spekulisalo da je sud naložio da se uradi veštačenje vezano za oružje iz koga je pucano na Ćuruviju, kao i medicinsko veštačenje povrede koju je tom prilikom zadobila njegova nevenčana supruga Branka Prpa, koju je udario saučesnik ubistva.

Advokat Rajko Danilović, koji zastupa Slavkovog brata Jovu Ćuruviju, kaže za Danas da je sada ostalo da samo optužnica stane na pravnu snagu.

– Očekujem da bi suđenje moglo da počne već narednog meseca – ističe Danilović.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal za ubistvo Slavka Ćuruvije tereti nekadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića, koji služi višedecenijsku zatvorsku kaznu u Zabeli, za pomaganje u političkim ubistvima, bivšeg načelnika beogradskog Centra DB-a Milana Radonjića i Ratka Romića. Svi osumnjičeni su u pritvoru, osim Miroslava Kuraka, za kojim je raspisana međunarodna poternica. Osumnjičene je sa ubistvom Ćuruvije povezao nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija, koji je odlučio da istražnim organima progovori o ubistvu vlasnika Dnevnog telegrafa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend