07. jul 2017.

„Sudsko veće optuženima za ubistvo Ćuruvije omogućilo da dogovaraju odbranu“

Komisija za istragu ubistava novinara duboko zabrinuta zbog puštanja iz pritvora dvojice optuženih i ogorčena objašnjenjem sudija da javnost zbog toga neće biti uznemirena

 

Sudije Specijalnog suda za organizovani kriminal ukinule zatvorski pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću (Foto: Jana Nikolić)

„Uz svo poštovanje nezavisnosti suda, Komisija za istraživanje ubistava novinara ne može a da javno ne izrazi svoju duboku zabrinutost zbog odluke sudskog veća da pusti iz pritvora optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije. I laicima je jasno da je odluka da se dvojica optuženih puste u kućni pritvor sa nanogicom višestruko sporna i sa stanovišta zakonitosti i sa stanovišta zdravorazumske logike“, kaže se u današnjem saopštenju Komisije za istraživanje ubistava novinara.

„Komisiji je neshvatljivo da sudije Snežana Jovanović, predsedavajući Veća u slučaju Ćuruvija, i članovi Vladimir Mesarović i Dragan Milošević, donesu odluku da dvojicu optuženih za teško ubistvo puste iz zatvorskog u kućni pritvor, tim pre što se Miroslav Kurak, optužen da je bio neposredni izvršilac ubistva, i dalje nalazi u bekstvu i nedostupan je pravosudnim organima Republike Srbije. Veće je na taj način omogućilo optuženima da dalju odbranu dogovaraju u odnosu na dokaze koji još uvek nisu izvedeni“, navodi se u saopštenju.

Komisija je posebno zabrinuta zbog činjenice da još nisu saslušani svi važni svedoci. Sama činjenica da se optuženi za najteže krivično delo nalaze van pritvora, stavlja svedoke pod dodatni pritisak. To naročito važi za svedoke koji su već bili pozvani na suđenje, da bi im Veće bez valjanih proceduralnih razloga odložilo svedočenje.

Komisiji je neshvatljivo da sudije Snežana Jovanović, predsedavajući Veća, i članovi Vladimir Mesarović i Dragan Milošević, donesu odluku da dvojicu optuženih za teško ubistvo puste iz zatvorskog u kućni pritvor

Komisija podseća javnost da je u više navrata od početka suđenja protestovala zbog sporosti postupka u slučaju Ćuruvija. „Vrhunac je cinizma da sudsko veće, koje je najodgovornije za odugovlačenje postupka, sada opravdava puštanje optuženih iz pritvora sopstvenom neefikasnošću“, kaže se u saopštenju Komisije i dodaje:

„Komisija je ogorčena objašnjenjem Snežane Jovanović da javnost neće biti preterano uznemirena odlukom o puštanju optuženih iz zatvorskog pritvora zbog toga što je prošlo više od 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije. Komisija apeluje na kolege novinare i javnost u Srbiji da odbace taj cinični pristup i jasno iskažu uverenje da je 18 godina nekažnjivosti zločina nad novinarom razlog za veću, a ne manju uznemirenost“, kaže se u saopštenju koje je potpisao predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

3 komentara za: “„Sudsko veće optuženima za ubistvo Ćuruvije omogućilo da dogovaraju odbranu“

  1. Mirko Tatomirovic

    Vec je jasno da je Romic obavio razgovor sa svedokom A Kovacevic koja je pozvana da lazno svedoci te da su tekstovi Kurira jasno dali do znanja na koga od eventualnih svedoka treba izvrsiti pritisak.

    10. јул 2017. at 10:50
  2. Milan Smiljanic

    Koliko se secam iz novina Kurakov pistolj kad je ubio Vladana je pronadjen ali ne i od Vladana Petrovica,a za Metropol nije ni cudo da mu nisu nista nasli kad je radio za vlast,sad onom momku Dejanu treba dati nagradu za hrabrost i verujemo svi u okruzenju da govori istinu,a i tuzilac je sigurno proverio ko je on pre nego ga je pozvao.Normalno da je momak konfuzan kad ga je kurir pripremio za odstrel.

    10. јул 2017. at 16:58
  3. Dejan Sliskovic

    Postovani
    Povodom tvrdnji da ja Dejan Sliskovic prilikom svedocenja konfuzno iznosim cinjenice rekao bih sledece.Ja ne zivim ubSrbiji vec 6 godina,poziv za svedocenje je primila i potpisala nepoznata osoba u moje ime,na adresi na kojoj niko ne zivi,a slucajno je poziv dosao do osobe koja mi je javila.Ja sam u sudnicu usao nakon 12 casova provedenih u voznji.Normalno je da se u ovakvim uslovima covek konfuzno ponasa.Ostale spekulacije oko toga da sam se zavozao,da sam labilan psihicki ne bih komentarisao jer je idbrani dopusteno da se brani svim sredstvima.
    Sa postovanjem
    Dejan Sliskovic

    13. јул 2017. at 08:54

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend