07. jul 2017.

Blokirani svi računi AMG

Adrija Medija Grupa (AMG) saopštava da su danas, "bez ijednog pravno valjanog razloga", blokirani svi računi ove kompanije.

U saopštenju AMG precizira da je „režim Aleksandra Vučića, nakon 25 dana neprekidnih napada i pritisaka preko poreske inspekcije, brutalnim napadom i zloupotrebom ovlašćenja izvršne vlasti blokirao sve račune AMG“.

„Kriminalnom zloupotrebom Poreske uprave Republike Srbije“, ukazuje AMG, „vlast Aleksandra Vučića preti da će najvećoj medijskoj kući na zapadnom Balkanu konfiskovati kompletnu imovinu i na taj način preuzeti rukovođenje kompanijom“.

„Pravni i finansijski timovi AMG ostali su zatečeni sa kakvom je brutalnošću, bez ijednog pravnog valjanog razloga, povučen ovakav potez“, objašnjava u saopštenju AMG.

Prema stavu AMG, „Vučićeva vlast prekršila je sve postojeće zakone Republike Srbije“.

„Prvi put Poreska uprava donosi rešenje o blokiranju računa bez ikakvog obrazloženja, bez navedenog iznosa duga za koji se računi blokiraju, kao i bez vremenskog ograničenja“, napominje AMG.

Kompanija je, kako se navodi, „jednostavno onemogućena da raspolaže svojim novcem i izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima, štampariji i radnicima“.

„To dodatno utiče na ugled kompanije, narušavajući njen kredibilitet, koji je do sada bio besprekoran, upravo i prema zaposlenima, dobavljačima, štamparijama i ostalim saradnicima“, konstatuje AMG.

Prema oceni MAG, „iza kriminalnog poreskog napada“ na ovu kompaniju „krije se, pre svega, namera vlasti da se na svaki način uguši štampano izdanje Kurira, koje ni, nakon svih pretnji, ne odustaje od kritičkih tekstova o Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima“.

„Ovim kriminalnim odlukama Poreske uprave prethodile su lične pretnje vlasniku AMG Aleksandru Rodiću, uredništvu i zaposlenima u kompaniji“, dodaje se u saopštenju AMG.

„Očigledno je da je Aleksandar Vučić rešio da uguši najveći štampani slobodni dnevnik u Srbiji“, smatra AMG i upozorava da bi time bila dovedena u pitanje egzistencija više od 800 zaposlenih koji rade u ovoj kompaniji, od čijih plata živi i 3.500 članova njihovih porodica.

Prema saopštenju, „sada je sasvim sigurno da Vučić i njegovi saradnici postupaju po nekom samo njima znanom leks specijalisu, namenjenom samo AMG i dnevnom listu Kurir“.

U saopštenju se podseća da je pre odluke Poreske uprave o blokadi računa, ovoj kompaniji blokirano i korišćenje 16 miliona dinara, s obrazloženjem da AMG „možda neće biti solventna“, u slučaju da će morati da izmiri bilo kakve obaveze prema državi.

Na kraju saopštenja AMG ističe da je AMG u proteklih pet godina isplatila više od 1,6 milijardi dinara Republici Srbiji na ime poreskih obaveza.

1 komentar za: “Blokirani svi računi AMG

  1. nevena

    Čudi me ravnodušnost „Druge Srbije“ (aktivista u oblasti ljudksih prava, nezavisnih medija, političke opozicije)prema sudbini „Kurira“… Pred nama je jasan slučaj gušenja slobode izražavanja – jedan list kritikuje vlast, izbog toga biva izložen torturi svih mehanizama vlasti i paravlasti. Zar to nije dovoljan razlog za angažman?
    Naravno da svi znamo kakav je „Kurir“ bio i kakav jeste, ali to ne sme da bude razlog za ravnodušnost, ili čak zluradost. Ovo mi liči na onaj slučaj kada se pravda nasilje nad ženom jer je „ona njega varala“…
    Ili misle da će jednu autoritarnu vlast srušiti bezgrešni andjeli, kao što su i oni sami?

    08. јул 2017. at 11:23

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend