24. jul 2019.

Vučić o KRIK-ovoj priči: Jedan potpuno bezvezan tekst

Istraživanje u kom je KRIK otkrio da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, raspolagao kolima i stanom u vlasništvu „Milenijum tima“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je bezveznim i dodao da su novinari „morali da upletu članove njegove porodice“. Vučić je rekao i da će nadležni organi otkriti ko je osoba sa snimka koja je navodno uhodila suprugu Predraga Malog, a za koga tabloidi lažno tvrde da je novinar KRIK-a. Spomenuo je „japansko praćenje“.

„Potpuno jedan bezvezni tekst ni o čemu“, ocenio je Vučić poslednju KRIK-ovu istraživačku priču gostujući na televiziji „Pink“. „U koji su, takođe, morali da upletu i članove moje porodice.“

On je prokomentarisao deo teksta u kome piše da je njegovog brata Andreja Predrag Mali vozio u automobilu „Milenijum tima“ u danu održavanja Parade ponosa, kada su ih pretukli žandarmi.

„Zamislite krivicu – kaže jedanput je seo u automobil sa tim čovekom. Pa njih dvojica su drugovi, ne vidim kakav je problem što je seo u automobil jedanput. Zamislite kriminala strašnog“, rekao je ironično.

Vučić je potom istakao da će proveriti „kako su neki ljudi, preko koga iz policije dolazili do podataka o automobilu i na koje sve načine“.

Na konstataciju voditeljke „Pinka“ da je novinar KRIK-a uhodio suprugu Predraga Malog i njihovu šestomesečnu bebu, Vučić je rekao da „ne zna da li je na snimku novinar KRIK-a“, ali da će nadležni organi ustanoviti ko je muškarac koji se pojavljuje na snimku sigurnosne kamere koji je objavio tabloid.

„Mi očekujemo da nadležni državni organi obaveste javnost o kome se radi, koje je to lice. Neki misle da mogu da se sakriju ako lice ima prebivalište u nekom drugom delu bivše Jugoslavije. Neće se sakriti. Tako da nadležni organi će otkriti o kome je reč, otkrićemo celu pozadinu.“

Predsednik je prokomentarisao i „japansko praćenje“ – termin kojim je tabloid „Srpski telegraf“ opisao kako novinari KRIK-a navodno prate ljude, a koji je nakon toga postao popularan na društvenim mrežama. Rekao je da postoje dve moguće taktike protivnika vlasti.

„Jedna je ta takozvanog japanskog praćenja, kako se to naziva, gde vam stavljaju do znanja da vas prate da bi vas uplašili. A druga taktika je, u kojoj je sve dozvoljeno onima koji to rade, onima koji to čine, a ako biste im bilo šta odgovorili…“, rekao je, ali nije završio rečenicu.

KRIK je otkrio da je Predrag Mali, brat ministra finansija Siniše Malog, godinama vozio „audi a6“ u vlasništvu „Milenijum tima“, dok je stan te kompanije koristila njegova tadašnja devojka.

Firma „Milenijum tim“ angažovana je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – „Beogradu na vodi“. Osim toga, kompanija je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka vrednu oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Učestvovala je i u desetinama drugih poslova plaćenih iz budžeta, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču.

Stručnjaci sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali kazali su da ovakav odnos brata ministra finansija i privatne kompanije može da se opiše kao klasičan primer korupcije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend