02. avg 2019.

EWB: Poljuljano poverenje

Poverenje je poljuljano, skeptičnost medijskih udruženja prema iskrenim namerama Vlade Srbije da uredi medijsku scenu potvrđena, a posao nezavršen, konstatuje portal European Western Balkans (EWB) povodom procesa izrade Medijske strategije i navoda premijerke Ane Brnabić da je bez njenog znanja tekst poslatu Evropsku komisiju na mišljenje.

Ne samo da se ne zna kako će se dalje odvijati proces izrade Medijske strategije i hoće li Vlada Srbije poslušati predloge medijskih udruženja, već ostaje i otvoreno pitanje mogu li novinarska udruženja i vlast da nastave zajednički rad na budućim izmenama medijskih zakona koje su predviđene Strategijom, piše taj portal.

Kada se mislilo da je dogovor između Vlade Srbije i novinarskih udruženja, posle brojnih razmirica i neslaganja, konačno postignut, Vlada je u Brisel bez saglasnosti struke, poslala izmenjeni nacrt teksta iz kog su izbačeni svi članovi koji garantuju nezavisnost medija i uređuju njihovo finansiranje.

Premijerka Ana Brnabić tvrdi da se to dogodilo slučajno, a medijska udruženja poručuju da je takva izjava, u najmanju ruku, neozbiljna i da se Vladi više ne može verovati na reč.

Iz Brisela za European Western Balkans samo kratko poručujuda su tekst Strategije primili i da će u narednim nedeljama zauzeti stav, dati komentare i o tome obavestiti Vladu Srbije i medijska udruženja.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović smatra kako je dobro to što je premijerka ponovila da smatra kako ista Radna grupa, koja je radila na Medijskoj strategiji, treba da nastavi rad na izmenama medijskih zakona.

Bilo bi dobro da se što pre počne s radom na zakonskimi zmenama i da radnoj grupi u tome pomognu domaći i strani stručnjaci sa ekspertizom u oblasti javnog finansiranja lokalnih medija i razvoja medijskog tržišta.

Da bi društvo imalo koristi od medija, potrebno je da tržište bude što slobodnije ali i da se lokalnim medijima obezbedi stabilno finansiranje iz javnih fondova, rekao je Radomirović i dodaje da je neophodno i što pre definisati položaj Politike, Tanjuga i Večernjih novosti kako ove bitne redakcije ne bi potpuno propale ili nastavile da, kao sada, budu u statusu kvo sa nepoznatim vlasnicima i upravljačkim strukturama.

Za razliku od Radomirovića, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaža da će Medijska koalicija tek zauzeti zajednički stav o tom pitanju.

Kod ovakve vlasti ne postoje nikakve garancije za bilo šta. Čak i ako se Medijska strategija vrati na ono što je napisala radna grupa, opet ne postoje garancije da će vlast to preneti u nova zakonska rešenja, smatra on.

Ako i Zakon o informisanju bude pisan po našim preporukama, ni to ne znači da će u praksi biti bolje, jer nema zakona koji ova vlast nije obesmislila i pretvorila u prazno slovona papiru, skeptičan je Bodrožić.

Smisao učešća u izradi novih zakona ne vidi ni Vukašin Obradović, koji podseća da se Vlada ne pridržava ni postojećih. Čak i ako ih direktno ne krši, onda ne čini ništa da se oni poštuju. U takvoj situaciji, bilo bi zaista licemerno zatvarati oči pred tom činjenicom i govoriti o radu na nekim budućim zakonima.

Svakim danom biva sve jasnije da ova vlast zasniva svoje političko delovanje na kontroli medija i gušenju slobode izražavanja. Pred tom činjenicom pitanja izrade i rešenja koja će sadržati buduća strategija postaju sasvim irelevantna, zaključuje Obradović.

Portal EWB podseća da Srbiju sledeće godine očekuju izbori i da će Vlada može biti spremna na određene ustupke kada je reč o slobodi medija kako bi opoziciju odvratila od ideje bojkota, a međunarodnu zajednicu ubedila u demokratičnost svoje vlasti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend