26. avg 2022.

Veran Matić: Čitavo Vranje je zarobljenik mafijaške hobotnice

Posle suđenja četvorici okrivljenih za lepljenje pretećih i uvredljivih plakata po centru Vranja, Veran Matić za Cenzolovku kaže da su pretnje OK radiju jedan od najopasnijih slučajeva na kojima je radio, ali i da je problem mnogo širi i od samog radija i medijskih sloboda u Vranju

Matić (u sredini) sa pripadnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara (foto: lična arhiva)

Danas je u Osnovnom sudu u Vranju održano prvo suđenje četvorici optuženih za lepljenje pretećih i uvredljivih plakata sa likom Verana Matića, predsednika Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih medija (ANEM) i članom Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Optužena su četvorica Albanaca iz okoline Preševa koji su pred sutkinjom Ankicom Đorđević priznali da su lepili plakate, ali su rekli da nisu znali ko je čovek na fotografiji. Navodno im je, tvrde okrivljeni, osoba koja ih je angažovala rekla da je u pitanju neki pevač i da je zato potrebno da se plakati izlepe u samom centru Vranja. 

Tvrde i da ne poznaju osobu koja ih je angažovala jer je, kako kažu, slučajno naišao na njih.  

Okrivljeni su rekli da ne znaju srpski, pa im je obezbeđeno prevođenje. Istovremeno, kako je prema svedočenju policajaca koji su ih uhapsili i navedeno u optužnom predlogu – nije bilo problema u sporazumevaju srpskim jezikom.

Nikolić označio Matića kao glavnog krivca

Oni su izjavili da im je neprijatno i izvinili su se zbog toga što su uradili, te objasnili da su plakate lepili zato što su siromašni. Trojica njih su i ranije osuđivani za različita krivična dela.

Veran Matić je pred sudom izjavio da je lepljenje plakata doživeo kao targetiranje, da je na taj način označen kao glavni krivac za sve što se oko OK radija događa u Vranju. Podsetio je da su pretnje počele zbog njegovog angažovanja na zaštiti OK radija koji je Dejan Nikolić Kantar, lokalni vlasnik kladionica, zazidao, uništavao inventar i pretio vlasnici i zaposlenima.

Matić je preneo sutkinji preneo da je u pitanju jedan od najozbiljnijih napada na njega. Iako se dugo bavi zaštitom novinara i prati sudske procese, tokom kojih je često bio meta, sada se otišlo korak dalje

Matić je podsetio i na Nikolićeve pretnje tokom suđenja zbog ugrožavanja bezbednosti zaposlenih u OK radiju, kada je svima u sudnici, u kojoj su bili i članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara, pretio, rekavši da „oni koji se osećaju ugroženo i treba da se osećaju ugroženo”, i da će „kršiti Vranje ako ostane u pritvoru”.

Sve to Matiću govori da je on označen kao glavni krivac za to što se dešava Nikoliću i istakao da strepi za bezbednost svoje porodice. 

Naveo je i činjenicu da policija vrši bezbednosnu procenu njega i još nekih članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara, pošto ni u MUP-u nisu baš sigurni koliko mogu biti zaštićeni od osobe poput Dejana Nikolića Kantara, koji ima, kao što se pokazalo, dobro organizovane grupe u kriminalnom miljeu. 

Nastavak suđenja je zakazan za 2. septembar, kada će biti saslušani policajci koji su priveli četvoricu okrivljenih. Matić se nada da će se tada suđenje završiti i da će presuda uslediti ubrzo posle toga.

SVE VREME POD ZAŠTITOM POLICIJE

„Odbrana okrivljenih za lepljenje plakata insistirala je na tome da sam se ja, kada sam prošli put bio u Vranju, slobodno kretao, pio kafu u nekom kafeu i da sam tada odlepio jedan poster sa mojim likom u okolini OK radija. Rekao sam im da to nije bilo baš tako. Kada sam prethodni put došao u Vranje, prvo sam se javio kontakt tački u MUP-u, čoveku koji je bio ispred suda i on mi je rekao da ću biti pod bezbednosnom zaštitom. Tako da nije tačno to što su oni pokušali da insinuiraju kako ja idem slobodno po Vranju i da to znači kako nisam ugrožen”, kazao je Veran Matić.

On je istakao da je i danas policija bila sve vreme sa njim i drugim članovima SRG dok su boravili u Vranju, gde su imali još jedan sastanak u tužilaštvu i sa kontakt tačkama zaduženim za bezbednost novinara.

„Iskustvo koje imamo iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara se ovde pokazuje kao dosta dobro, u smislu da dosta dobro funkcioniše ta komunikacija između naših udruženja, naših predstavnika u SRG i predstavnika tužilaštva i policije. Naravno, možemo to još da unapredimo, bilo bi super kada bi ovako bilo i u drugim delovima Srbije, kada bi sve ovako dobro funkcionisalo”, naglasio je Veran Matić.

Tužilac Stamenković: Nikolić bacio rukavicu u lice državi

Posle suđenja, Veran Matić je za Cenzolovku izjavio da, mada nije prisustvovao većem delu ročišta, pošto je bio svedok, njegov utisak je da se suđenje vodi efikasno i da očekuje da će brzo biti završeno. 

Kaže da je sutkinji preneo da je u pitanju jedan od najozbiljnijih napada na njega. Iako se dugo bavi zaštitom novinara i prati sudske procese, tokom kojih je on često bio meta, sada se otišlo korak dalje, objašnjava on.

Policija vrši procenu bezbednosti i Verana Matića i još nekih članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara, pošto ni u MUP-u nisu sigurni koliko su oni zaštićeni od osobe poput Dejana Nikolića Kantara 

Podseća da odmah posle njegove posete Vranju zbog pretnji OK radiju 15. juna, Dejan Nikolić, koji u to vreme služi zatvorsku kaznu, iz zatvora odlazi kod osobe koja ga je prijavila za pretnje i nelegalnu gradnju i pretio joj ponovo. 

Matić kaže da je posle toga tužilac Branko Stamenković na sastanku Radne grupe za bezbednost novinara prokomentarisao da je to što je uradio Nikolić bacanje rukavice u lice državi, kao i da to govori o čoveku koji je iz nekog razloga posebno motivisan da do kraja dovrši ono što je naumio.

„Zbog svega toga sam sudu i preneo da je ovo jedan od najozbiljnijih napada na mene. I tokom prethodnog suđenja Nikolić je nekoliko puta pomenuo moje ime, pomenuo me je kao nekoga ko je, maltene, najveći njegov problem u ovom slučaju. Sve ostalo bi, kako je rekao, lako rešio – i sa vlasnicom i sa zaposlenima u OK radiju – da se ja nisam pojavio u Vranju. Onda je u nekoliko navrata vrlo jasno ponovio pretnje, rekavši da ‘oni koji se plaše, imaju razloga da se plaše’ i to je direktna pretnja, ne samo oštećenima, nego i prema nama iz Stalne radne grupe”, kaže Matić za Cenzolovku. 

On podseća da je prijava protiv Nikolića napravljena i da je Nikolić juče saslušan u Centralnom zatvoru u Beogradu po zamolnici iz Vranja, na osnovu optužbe za nove pretnje izrečene na suđenju. Prema Matićevim informacijama, Nikolić se branio ćutanjem. 

Ipak, proces zbog pretnji sa suđenja će se nastaviti, saslušaće se i ostali svedoci i oštećeni, pa Matić očekuje da će biti podignut optužni akt i za pretnje izrečene na ovom suđenju. 

Predsednik UO ANEM-a kaže da svakim danom ima sve snažniji osećaj ugroženosti, ne samo on nego i svi koji su angažovani oko ovog slučaja. I samo Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je da izvrši bezbednosnu procenu i Matića i drugih novinara i članova Stalne radne grupe, upravo zbog ovih akumuliranih pretnji i sve izvesnije činjenice da će ceo ovaj slučaj dosta trajati i da će u slučaj ostati uključeni i Matić i članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

„Čitav grad je praktično zarobljenik ove mafijaške hobotnice”, kaže Matić. „Ovaj slučaj veoma važan i mnogo širi od samog radija i od medijskih sloboda“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend