05. sep 2020.

Apel sindikata međunarodnim organizacijama zbog otpuštanja u RTV-u

Sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost uputio je apel međunarodnim organizacijama povodom naprasnog otpuštanja više od 200 saradnika JMU Radio-televizije Vojvodine zbog kojeg je dovodeno u pitanje dalje funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa.

Kako se navodi u pismu, to se posebno odnosi na redakcije na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica koje već decenijama proizvode informativne i druge sadržaje, jer se time ugrožava ustavom zagarantovano ostvarivanje manjinskih prava nacionalnih i etničkih zajednica u Vojvodini.

Više od 200 novinara RTV-a ostalo je bez posla od 1. septembra ove godine, a prema navodima rukovodstva ove medijske kuće do njihovog otpuštanja došlo je zbog toga što je poslednjim rebalansom budžeta Srbije pokrajinskom javnom servisu uskraćen 201 milion dinara, te RTV nije više u mogućnosti da im isplaćuje zarade.

Reč je o medijskim radnicima koji su u RTV-u angažovani posredstvom agencije za zapošljavanje iako su mnogi od njih dugogodišnji radnici ove medijske kuće. Na probleme koji proističu iz takvog načina angažmana Sindikat Nezavisnost je u više navrata ukazivao poslovodstvu RTV-a i javnosti.

„Smatramo da je takav vid angažovanja medijskih radnika na javnom servisu posebno problematičan jer narušava njihov integritet i čini ih podložnim političkim i drugim manipulacijama, što je nespojivo sa novinarskom profesijom, a posebno sa ulogom javnog servisa“, navode u sindikatu.

Podsećaju da se i nekoliko redakcija manjinskih nacionalnih zajednica zbog aktuelnih otpuštanja radnika obraćalo novinarskim udruženjima, ali i apelovalo na javnost, upozoravajući da takav potez ozbiljno narušava dalje funkcionisanje tih redakcija.

Na sve te apele nije bilo nikakve reakcije ni odgovornih u RTV-u, niti izvršne vlasti na republičkom nivou koja je inicirala budžetske izmene kojima su uskraćena ranije opredeljena sredstva za pokrajinski javni servis, navode u sindikatu.

Upozoravaju da je način finansiranja javnih servisa još jedan paradoks na koji i sindikat i relevantna novinarska i medijska udruženja u Srbiji ukazuju već godinama, jer se visina televizijske pretplate ne određuje shodno zakonu, već shodno volji političkih moćnika.

„Napominjemo da je početkom jula ove godine u pokrajinskom javnom servisu posao već izgubilo 17 radnika angažovanih preko agencije, 10 radnika sa ugovorom na određeno vreme, 28 honoraraca i jedan pripravnik. Ta otpuštanja, zajedno sa aktuelnim od 1. septembra, obuhvataju čak 20 odsto ukupno zaposlenih u RTV-u“, zaključuju iz Sindikata Nezavisnost.

Zbog aktuelnih otpuštanja Sindikat Nezavisnost organizovao je dva protestna okupljanja radnika RTV-a sa kojima su se solidarisali i sindikalci iz nekoliko novosadskih produzeća, te nekoliko organizacija civilnog društva.

Na tim protestima iznet je zahtev da se svi radnici RTV-a angažovani preko agencije za zapošljavanje prime u radni odnos na JMU Radio-televizije Vojvodine i da se prekine sa praksom saradnje sa posredničkim agencijama, zbog visoke provizije koje agencije naplaćuju.

Zataženo je i da rukovodstvo RTV-a obezbedi uštede na drugim budžetskim pozicijama kako bi se prebrodila trenutna finansijska kriza zbog rebalansa republičkog budžeta, a ne otpuštanjem zaposlenih koji nose program medija.

Sindikati zahtevaju od rukovodstva RTV-a i da hitno inicira sednicu upravnih odbora javnih servisa na kojoj bi se utvrdila realna cena tv pretplate, u skladu sa Zakonom o javnim servisima, a kako funkcionisanje RTV-a i RTS-a ne bi zavisilo od volje vladajućih političkih aktera.

Ukoliko nije u stanju da reši aktuelne porbleme i obezbedi zakonito funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa, iz Sindikata Nezavisnost su rukovodstvo RTV-a pozvali da podnesu ostavke.

„Sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost poziva Vas da podržite napore sindikata i profesionalne medijske zajednice usmerene na omogućavanje zakonitog funkcionisanja javnih servisa u Srbiji, koje je od ključnog značaja za ostvarivanje kvalitenog javnog informisanja, ostvarivanje medijskih sloboda, jer je to presudno za izgradnju kritičke javnosti i demokratizaciju društva u Srbiji“, navodi se u apelu.

Pismo je upućeno Evropskoj komisiji, Misiji OEBS-a, Savetu Evrope, Međunarodnoj organizaciji rada, Međunarodnoj federaciji novinara, organizaciji Reporteri bez granica i drugim međunarodnim novinarskim i medijskim organizacijama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend