05. sep 2020.

Apel sindikata međunarodnim organizacijama zbog otpuštanja u RTV-u

Sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost uputio je apel međunarodnim organizacijama povodom naprasnog otpuštanja više od 200 saradnika JMU Radio-televizije Vojvodine zbog kojeg je dovodeno u pitanje dalje funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa.

Kako se navodi u pismu, to se posebno odnosi na redakcije na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica koje već decenijama proizvode informativne i druge sadržaje, jer se time ugrožava ustavom zagarantovano ostvarivanje manjinskih prava nacionalnih i etničkih zajednica u Vojvodini.

Više od 200 novinara RTV-a ostalo je bez posla od 1. septembra ove godine, a prema navodima rukovodstva ove medijske kuće do njihovog otpuštanja došlo je zbog toga što je poslednjim rebalansom budžeta Srbije pokrajinskom javnom servisu uskraćen 201 milion dinara, te RTV nije više u mogućnosti da im isplaćuje zarade.

Reč je o medijskim radnicima koji su u RTV-u angažovani posredstvom agencije za zapošljavanje iako su mnogi od njih dugogodišnji radnici ove medijske kuće. Na probleme koji proističu iz takvog načina angažmana Sindikat Nezavisnost je u više navrata ukazivao poslovodstvu RTV-a i javnosti.

„Smatramo da je takav vid angažovanja medijskih radnika na javnom servisu posebno problematičan jer narušava njihov integritet i čini ih podložnim političkim i drugim manipulacijama, što je nespojivo sa novinarskom profesijom, a posebno sa ulogom javnog servisa“, navode u sindikatu.

Podsećaju da se i nekoliko redakcija manjinskih nacionalnih zajednica zbog aktuelnih otpuštanja radnika obraćalo novinarskim udruženjima, ali i apelovalo na javnost, upozoravajući da takav potez ozbiljno narušava dalje funkcionisanje tih redakcija.

Na sve te apele nije bilo nikakve reakcije ni odgovornih u RTV-u, niti izvršne vlasti na republičkom nivou koja je inicirala budžetske izmene kojima su uskraćena ranije opredeljena sredstva za pokrajinski javni servis, navode u sindikatu.

Upozoravaju da je način finansiranja javnih servisa još jedan paradoks na koji i sindikat i relevantna novinarska i medijska udruženja u Srbiji ukazuju već godinama, jer se visina televizijske pretplate ne određuje shodno zakonu, već shodno volji političkih moćnika.

„Napominjemo da je početkom jula ove godine u pokrajinskom javnom servisu posao već izgubilo 17 radnika angažovanih preko agencije, 10 radnika sa ugovorom na određeno vreme, 28 honoraraca i jedan pripravnik. Ta otpuštanja, zajedno sa aktuelnim od 1. septembra, obuhvataju čak 20 odsto ukupno zaposlenih u RTV-u“, zaključuju iz Sindikata Nezavisnost.

Zbog aktuelnih otpuštanja Sindikat Nezavisnost organizovao je dva protestna okupljanja radnika RTV-a sa kojima su se solidarisali i sindikalci iz nekoliko novosadskih produzeća, te nekoliko organizacija civilnog društva.

Na tim protestima iznet je zahtev da se svi radnici RTV-a angažovani preko agencije za zapošljavanje prime u radni odnos na JMU Radio-televizije Vojvodine i da se prekine sa praksom saradnje sa posredničkim agencijama, zbog visoke provizije koje agencije naplaćuju.

Zataženo je i da rukovodstvo RTV-a obezbedi uštede na drugim budžetskim pozicijama kako bi se prebrodila trenutna finansijska kriza zbog rebalansa republičkog budžeta, a ne otpuštanjem zaposlenih koji nose program medija.

Sindikati zahtevaju od rukovodstva RTV-a i da hitno inicira sednicu upravnih odbora javnih servisa na kojoj bi se utvrdila realna cena tv pretplate, u skladu sa Zakonom o javnim servisima, a kako funkcionisanje RTV-a i RTS-a ne bi zavisilo od volje vladajućih političkih aktera.

Ukoliko nije u stanju da reši aktuelne porbleme i obezbedi zakonito funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa, iz Sindikata Nezavisnost su rukovodstvo RTV-a pozvali da podnesu ostavke.

„Sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost poziva Vas da podržite napore sindikata i profesionalne medijske zajednice usmerene na omogućavanje zakonitog funkcionisanja javnih servisa u Srbiji, koje je od ključnog značaja za ostvarivanje kvalitenog javnog informisanja, ostvarivanje medijskih sloboda, jer je to presudno za izgradnju kritičke javnosti i demokratizaciju društva u Srbiji“, navodi se u apelu.

Pismo je upućeno Evropskoj komisiji, Misiji OEBS-a, Savetu Evrope, Međunarodnoj organizaciji rada, Međunarodnoj federaciji novinara, organizaciji Reporteri bez granica i drugim međunarodnim novinarskim i medijskim organizacijama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend