28. sep 2019.

BIRODi nudi pomoć REM u izbornom monitoringu

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) izrazio je danas spremnost da pruži podršku Službi za nadzor i analize Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) kako bi u skladu sa međunarodnim standardima sproveli monitoring izveštavanja medija u izbornom periodu.

U saopštenju BIRODI je naveo da su organizacija koja je zagovara koncept „izbornog gnezda integriteta“ koji predviđa međusobnu saradnju aktera u izbornom procesu Povodom izjava predstavnika Saveta REM da nemaju adekvatne uslove za praćenje izveštavanje medija u izbornom periodu, Biro je istakao da je spreman da, u skladu sa svojim stručnim i materijalnim kapacitetima, pomogne Službi REM da sprovode monitoring i tako doprinese ostvarivanju zakonskih obaveza REM i integritetu izbornog procesa.

Dodaje se da je BIRODI otvoren za dogovor o modalitetu podrške koji je potreban Službi REM, koji se može ogledati u razmeni i primeni metodologija monitoringa izveštavanja medija koje su u skladu sa ODIHR standardima, kao i u razmeni podataka. Biro je istakao i da je spreman da organizuje debatne sastanke sa relevatnim akterima o načinu izveštvanja medija u izbornom procesu s ciljem da se utvdi u kako i u kojoj meri mediji izveštavanjem pomažu građanima u donošenju odluka da li će i za koga glasati, što je jedan od ključnih indikatora ODIHR za ocenu funkcionalnosti medija u izborima.

Kao prvi korak Biro je predlažio organizovanje stručne debate o nalazima BIRODI monitoriga izveštavanja centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom po ODIHR metodologiji koji je počeo 1. septembra 2019. godine, a koji će trajati osam meseci. U saopštenju se navodi da bi podaci i metodologija Biroa bili upoređeni sa podacima i metodologijom Službe za nadzor i analizu REM.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend