27. mar 2021.

Brnabić i Gojković pozvale novinarska udruženja da se vrate u Radnu grupu za bezbednost novinara

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održale su redovan mesečni sastanak sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara. Sredinom marta, ovo telo su zbog nereagovanja na napade na istraživačke novinare i njihove članove, napustili Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Fondacija Slavko Ćuruvija i „Lokal pres“.

Nakon sastanka, Vlada je sopštila da je Radna grupa razgovarala o dosadašnjim aktivnostima kao i o daljem radu ovog tela koje su deo medijskih i novinarskih udruženja napustili.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je Radna grupa, u veoma kratkom roku, napravila određene pomake. Izdvojila je to što su novinari i medijski radnici uvršteni među prioritetne grupe za vakcinaciju, kao inicijativa ove Radne grupe počeo je sa radom i SOS telefon na koji svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti mogu dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.

Kako je sopšteno u okviru ovog tela razmatra se i početak rada veb portala koji će sadržati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara, i dalji rad na platformi odnosno bazi koju je pokrenuo Zaštitnik građana a koja treba da sadrži sve slučajeve napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike.

Predsednica Vlade istakla je takođe i važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, a koja treba da pomogne u definisanju potencijalnih izmena Krivičnog zakonika koje će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara.

Brnabić je ponovila nameru da se, zajedno sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, organizuje sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom na kojem će se razgovarati o slučajevima koji se odnose na novinare i medijske radnike.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je učesnike sastanka da je u januaru i februaru bilo ukupno 23 predmeta koje je tužilaštvo formiralo (12 u januaru i 11 u februaru).

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglasila je da Vlada Srbije ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara jer je to tema koja je suštinski važna za budućnost naše zemlje.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković naglasila je na sastanku da Radna grupa ne sme da deluje podeljeno i selektivno jer to ne doprinosi ukupnoj bezbednosti novinara u našoj zemlji. Gojković je podvukla da je resorno ministarstvo reagovalo i da će reagovati na sve slučajeve u kojima je ugrožena bezbednost novinara.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su prisustvovali sastanku – UNS, ANEM i Sindikat novinara Srbije (SINOS), istakli su da je važno da se nastavi sa započetim aktivnostima, ali i da je neophodno da ovo telo nastavi rad u formatu kako je započeto, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

„Predsednica Vlade Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i učesnici sastanka, upućuju još jednom poziv medijskim i novinarskim udruženjima koja su napustila ovu Radnu grupu- Asocijacija medija, Acocijacija onlajn medija, NUNS, NDNV i Lokal pres, da se vrate i zajednički nastave dijalog i rad na unapređenju sveukupnog položaja novinara“, jer je to u zajedničkom interesu svih, navodi se u sopštenju Vlade.

Sastanku su prisustvovali partneri iz međunarodnih organizacija – Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade K. Norveške i Fondacije „Konrad Adenauer“.

Podsetimo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ istupili su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine, a zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Naredni sastanak Radne grupe zakazan je za petak, 23. april, simbolično na dan kada je 1999. godine bombardovana zgrada RTS-a.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend