10. mar 2020.

Brnabić: Među prvima sam dobila prijavu Agencije zbog funkcionerske kampanje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ni ona, ni Vlada na čijem je čelu ne mogu da odgovaraju za rad organa koji su nezavisni, kao što je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ili Radio-televizija Srbije (RTS), i da primedbe zbog načina njihovog rada ne treba upućivati Vladi.

Brnabić je na okruglom stolu „Uloga regulatornih i samoregulatornih tela u predizbornom izveštavanju – Norveška iskustva“, koji je organizovan u ambasadi Norveške u Beogradu, rekla da ona „ne može da objašnjava postupke REM-a, i da kao predsednica Vlade nema nikakvu ingerenciju nad RTS-om“.

Brnabić je rekla i da „Vlada nije odgovorna za sve“ i dodala da je ona među prvima dobila prijavu od Agencije za borbu protiv korupcije, zbog „funkcionerske kampanje“.

„Optužena sam zato što sam rekla da će ljudi prepoznati rezultate, nisam rekla glasajte za toga i toga“, kazala je Brnabić i dodala da će „insistirati da se postupak završi u roku“.

Brnabić je dodala i da ima tužbu od novinara Slaviše Lekića i da se u tom postupku lično odazvala na suđenju, navodeći da je to njena građanska dužnost.

„Kritikujte i vršite pritisak tamo gde daje rezultate. Ja ne utičem na REM ni RTS“, kazala je Brnabić.

„Nije tačno da stanje u medijima nikada nije bilo gore“

Predsednica Vlade je rekla i da se ne slaže sa ocenama koje dolaze iz domaće javnosti „da stanje u medijima nikada nije bilo gore“ i dodala „da danas imamo medije koji su otvoreno kritični prema vlasti“.

Brnabić je rekla da kao predsednica Vlade zna koliko Vlada na tome radi, i da su postignute važne stvari „koje nisu dovoljne da se kaže da je stanje medija u Srbiji odlično, ali je svakako bolje nego 2011-2012. godine“.

Ona je rekla i da tabloidi nisu glavni problem, već su problem mediji koje građani doživljavaju kao ozbiljne, koji takođe plasiraju lažne vesti.

„U ovom trenutku se radi akcioni plan za Medijsku strategiju i krajnji rok za njegovo usvajanje je 16. maj. U radnoj grupi za izradu medijske strategije bilo je devet predstavnika države i devet predstavnika medijskih udruženja. Cilj je najveći mogući nivo slobode medija u Srbiji“, kazala je Brnabić.

Kao dokaze da je Vlada posvećena očuvanju medijskih sloboda Brnabić je navela formiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara, uz pomoć koje je razrešeno ubistvo novinara Slavka Ćuruvije iz 1999. godine, a počinioci su kažnjeni sa ukupno 100 godina zatvora.

Brnabić je rekla i da se radi na rasvetljavanju ubistva dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Panića, kao i da je država finansirala veštačenje u holandskoj laboratoriji povodom sumnje na ubistvo novinarke „Duge“ Dade Vujasinović.

„Četiri petine programa za članove vladajuće stranke“

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov rekao je da postoje primeri koji pokazuju da stanje u medijima nije bolje nego 2012. godine, kako je navela premijerka.

„REM je 2012. godine izrekao 48 mera elektronskim medijima a 2017-2018. godine nijednu iako je broj predstavki REM-u bio trostruko veći nego 2012. godine“, kazao je Nedeljkov.

On je rekao da je „odlično što je usvojena medijska strategija ali da i dalje imamo situaciju da je četiri petine programa (na televizijama sa nacionalnom frekvencijom) za političke aktere rezervisan za članove vladajuće stranke, dok opozicione stranke taj prostor nemaju“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend